Ο οργανισμός χρησιμοποιεί την τροφή για να πάρει ενέργεια και συστατικά απαραίτητα για τη λειτουργία του. Η διαδικασία με την οποία επιτυγχάνεται η καύση της τροφής ονομάζεται καταβολισμός. Με αυτόν θα πάρει την ενέργεια ενώ  το υπόλειμμα ονομάζεται τέφρα. Η τέφρα περιέχει μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Ως μέταλλα θεωρούνται το ασβέστιο, ο φώσφορος, το νάτριο , το χλώριο, το κάλιο, το θείο και το μαγνήσιο. Ο κύριος ρόλος τους είναι η συμμετοχή στη δομή  των κυττάρων και των ιστών του σώματος.

Τα ιχνοστοιχεία είναι συστατικά ουσιών όπως τα ένζυμα και οι βιταμίνες και βρίσκονται σε πολύ μικρή, αλλά απαραίτητη, ποσότητα (ίχνη). Ως ιχνοστοιχεία θεωρούνται  ο Σίδηρος, ο Χαλκός, ο Ψευδάργυρος, το Μαγγάνιο, το Ιώδιο, το Κοβάλτιο, το Φθόριο, το Μολυβδαίνιο και το Σελήνιο.

Το σώμα δεν  παράγει ούτε ένα μέταλλο ή ιχνοστοιχείο και βασίζεται εξ ολοκλήρου στην πρόσληψή τους από την τροφή ή από τα  ισορροπημένα συμπληρώματα, για να καλύψει τις καθημερινές ανάγκες.

Καταναλώνοντας όλες τις θρεπτικές ουσίες που περιλαμβάνονται σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, μπορούμε να πούμε πως στις περισσότερες περιπτώσεις, παίρνουμε σχεδόν όλες τις απαραίτητες βιταμίνες καθώς και τα απαραίτητα μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Σήμερα όμως, μόνο η μειοψηφία ιδιοκτητών των μικρών μας συντρόφων ακολουθεί το ιδανικό διαιτολόγιο. Αρκετός κόσμος προτιμά να δίνει μια οικονομική τροφή ή να μαγειρεύει φαγητό.

Αλλά  και αν ακολουθήσουμε το ιδανικό διαιτολόγιο δεν σημαίνει πως ο οργανισμός του ζώου μας θα εφοδιαστεί με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Αυτό συμβαίνει διότι κάποια από αυτά είναι ευαίσθητα και καταστρέφονται εύκολα, είτε από την έκθεση τους στο φώς είτε από άλλους περιβαλλοντολογικούς ή αποθηκευτικούς παράγοντες.

Όλα τα παραπάνω συνηγορούν στη λήψη ενός συμπληρώματος διατροφής.

Η χρήση των συμπληρωμάτων διατροφής είναι καλό να μη γίνεται περιστασιακά, αλλά σε καθημερινή βάση, και πάντα σύμφωνα με τον προτεινόμενο τρόπο χορήγησης.

Τα οφέλη που αποκομίζουμε είναι μακροπρόθεσμα και όχι άμεσα όπως για παράδειγμα η εξάλειψη του πόνου από τη χορήγηση ενός παυσίπονου.

Ένας γερός οργανισμός «κτίζεται» μέρα με τη μέρα και συνεπώς το συμπλήρωμα διατροφής θα έχει μικρότερο αποτέλεσμα αν το παίρνουμε μόνο όταν προκύψει  ανάγκη ή κατά διαστήματα.

Η καλύτερη ώρα  για την χορήγηση  των συμπληρωμάτων διατροφής είναι μετά τα γεύματα, διότι τότε γίνεται καλύτερη απορρόφηση των συστατικών  (μετάλλων, βιταμινών, ιχνοστοιχείων) από τον οργανισμό.