Ιστορία

Η εμφάνισή  του υπολογίζεται στο 1800 και χώρα που πρωτοεμφανίστηκε θεωρείται η Γερμανία. Πρόκειται για φυλή μινιατούρα, που οι φανατικοί θαυμαστές της την ονομάζουν και min pin.  Είναι μια φυλή που διχάζει τους ειδικούς, διότι στην Ευρώπη το κατατάσσουν στα terrier, ενώ στην Αμερική το κατατάσσουν στις φυλές toy.

Χαρακτηριστικά

Ύψος:  25-30 εκ.
Βάρος:  4-5 κ.
Χρώμα τριχώματος: Το τρίχωμα είναι κοντό και λείο. Ο χρωματισμός μοιάζει αρκετά με το Doberman και είναι μαύρος με καφέ περιοχές στα πόδια και στο ρύγχος. Επίσης μπορεί να είναι και κοκκινωπός καθώς και πυρόξανθος.
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά:   Η μικρόσωμη αυτή φυλή έχει μεσαίου μήκους αυτιά, τα οποία σε αρκετές χώρες κόβονται, αλλά τώρα τελευταία συνηθίζεται όλο και λιγότερο. Δε γίνεται το ίδιο και στην ουρά όμως, που στις περισσότερες χώρες τη θέλουν κομμένη.

Χαρακτήρας

Είναι σκυλιά γεμάτα ενέργεια. Χρειάζονται αρκετή άσκηση και όχι ένα απλό περίπατο. Έχουν ένστικτο κυνηγού και γι αυτό αντιδρούν απότομα στα εξωτερικά ερεθίσματα όταν είναι σε ανοιχτό χώρο. Τα δύο παραπάνω χαρακτηριστικά σε συνδυασμό με τη νευρώδη ανεξάρτητη φύση τους και την έλλειψη αίσθησης μεγέθους,  τα κάνουν απρόβλεπτα, γι αυτό απαιτείται λουρί στις βόλτες τους. Είναι πεισματάρικα και εκπαιδεύονται δύσκολα. Συνηθίζουν να σηκώνονται στα πίσω πόδια, ώστε να αντισταθμίσουν το μικρό τους μέγεθος.

Καλό είναι να ξέρετε και…

Η μέση διάρκεια ζωής είναι 13 έτη.
Λίγα είναι τα προβλήματα υγείας που παρουσιάζουν. Ζουν αρκετά χρόνια, χωρίς όμως να ξεπερνούν το μέσο όρο ζωής που έχουν οι παρόμοιου μεγέθους φυλές. Το λεπτό τρίχωμά τους τα καθιστά ευπαθή στο κρύο. Οι πιο κοινές αιτίες θανάτου είναι τα γηρατειά, τα καρδιακά και τα νεφρικά προβλήματα.