Ιστορία

Η εμφάνισή  του υπολογίζεται στο 1400 και πρόκειται για άλλη μια toy Γερμανική  φυλή. Έχει τα χαρακτηριστικά του μεγάλου schnauzer αλλά είναι αποκλειστικά ζώο συντροφιάς χωρίς να χρησιμοποιείται για  τη φύλαξη αγέλης- ιδιαίτερα αγελάδων. Είναι μια αρκετά δημοφιλής ράτσα.

Χαρακτηριστικά

Ύψος:  33-36 εκ.
Βάρος:  6-7 κ.
Χρώμα τριχώματος: Το τρίχωμα είναι μεσαίου μήκους και άγριο. Οι χρωματισμοί είναι μαύρο, ή συνδυασμός του  μαύρου με γκρι.
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: Το κεφάλι είναι μεγάλο και έχει μουστάκια, γένια και μεγάλα βλέφαρα. Τα μάτια του είναι ωοειδή και σκουρόχρωμα.  Τα αυτιά είναι σχήματος V και πέφτουν μπροστά. Η ουρά είναι μέτριου μήκους, υψώνεται κάθετα προς τα πάνω και διπλώνεται πάνω στο σώμα. Τα μπροστινά του πόδια είναι ίσια.

Χαρακτήρας

Είναι έξυπνα, φιλικά και πρόθυμα να ικανοποιήσουν τον ιδιοκτήτη τους. Έχουν καλό ένστικτο φύλακα και είναι πάντα σε εγρήγορση. Εκπαιδεύονται εύκολα και τα πάνε καλά με τα παιδιά. Είναι αρκετά παιχνιδιάρικα, γεμάτα ενέργεια και χρειάζονται ιδιοκτήτες που να εξαντλούν την ενέργεια  τους, διαφορετικά βαριούνται και κάνουν ζημιές.

Καλό είναι να ξέρετε και…

Η μέση διάρκεια ζωής είναι 11 έτη.
Συχνά προβλήματα υγείας είναι οι ουρόλιθοι, η παχυσαρκία και οι διάφορες καταστάσεις που έπονται της παχυσαρκίας, όπως ο διαβήτης και η παγκρεατίτιδα. Χρειάζονται σωστή διατροφή, γιατί παίρνουν εύκολα βάρος. Λόγω του σχήματος  των αυτιών, θέλουν ένα τακτικό έλεγχο για να μην αναπτυχθούν ωτίτιδες. Επίσης μπορεί να αναπτύξουν δερματικά συμπτώματα λόγω αλλεργιών.