Ιστορία

Είναι μια φυλή με πρόσφατη καταγωγή. Η εκτροφή της φαίνεται να αρχίζει γύρω στο 1983 από γενετικές μεταλλάξεις και να τελειοποιείται μέσα στο 1990.  Προέρχεται από τις νότιες πολιτείες της Αμερικής.

Χαρακτηριστικά

Σωματική διάπλαση: Αρκετά μυώδες σώμα, στενό στήθος και θώρακας, αλλά με αρκετά μεγάλο τράχηλο. Παρατηρώντας την από πλάγια θέση βλέπουμε το μεγάλο σε μήκος σώμα με την κοιλιακή χώρα να διακρίνεται σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα. Αυτό που διακρίνει τη φυλή αυτή είναι τα πολύ κοντά σε μήκος πόδια.
Τρίχωμα: Είναι κοντό, πυκνό και γυαλιστερό, αλλά υπάρχουν κάποιες γάτες με αφράτο, χνουδωτό και μαλακό τρίχωμα. Το χρώμα μπορεί να παραλλάσει σε γκρι, ταμπά με ραβδώσεις μπλε με ραβδώσεις, λευκό, μαύρο με λευκό θώρακα ή καφέ με λευκές περιοχές.
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: Έχει σχετικά μικρό  κεφάλι, με δυσδιάκριτα ζυγωματικά και στενό σαγόνι. Το επιρρίνιο είναι μακρύ. Τα αυτιά είναι μεσαίου μεγέθους και στην άκρη τους στρογγυλεύουν, εκφύονται ψηλά στο κεφάλι και σε απόσταση μεταξύ τους. Στο άνω μέρος έχουν στρογγυλό σχήμα. Το χρώμα των ματιών μπορεί να είναι γαλανό ή πορτοκαλί-κόκκινο. Το σχήμα τους στρογγυλό και βρίσκονται σε απόσταση μεταξύ τους.  Η ουρά είναι μακριά, χοντρή στην βάση της, στο τέλος γίνεται στρογγυλή και λεπτή.

Χαρακτήρας

Είναι δραστήρια γάτα και δύσκολα θα την δεις να κάθεται. Λέγεται πως είναι φοβερά ευφυής και θεωρείται από τις γάτες που μπορεί να εκπαιδευτεί. Αρκετά κοινωνική, τα πάει καλά με τα άλλα μέλη της οικογένειας καθώς και με ζώα άλλου είδους. Χαρακτηρίζεται από το ότι μπορεί να δεθεί συναισθηματικά με το πρόσωπο  που τη φροντίζει. Δεν είναι επιθυμητό χαρακτηριστικό η επιθετική συμπεριφορά.

Καλό είναι να ξέρετε και…

Δεν απαιτεί πολύ χρόνο για την περιποίηση της παρά λίγα λεπτά βούρτσισμα. Της αρέσουν τα χάδια.  Το πλούσιο τρίχωμα  διατηρείται σε καλή κατάσταση με  σωστή διατροφή ή με  συμπληρώματα πλούσια σε Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα και  βιταμίνη Ε.

https://youtu.be/1qXsoJFBqNo