Ιστορία

Η εμφάνισή του υπολογίζεται στο 1700 και προέρχεται από την Νέα Γη, μια περιοχή στα βόρεια του Καναδά. Είναι σκύλος εργασίας με εξαιρετικές ικανότητες στην κολύμβηση. Το μεγάλο μέγεθός του δεν το καθιστά ιδανικό κατοικίδιο.

Χαρακτηριστικά

Ύψος: 66-71 εκ.
Βάρος: 50-68 κ.
Χρώμα τριχώματος: Είναι μακρύτριχο και απαιτεί συχνή περιποίηση. Οι πιο συνηθισμένοι χρωματισμοί είναι το μαύρο σε όλο το σώμα ή το μαύρο κεφάλι με άσπρο – μαύρο στο σώμα. Σε κάποιες χώρες είναι αποδεκτό το καφέ και το γκρί.
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: Το πλούσιο τρίχωμα τους τα κάνει πολύ ανθεκτικά στο νερό. Έχουν μεγάλη ικανότητα κολύμβησης, γεγονός που οφείλεται στη συγκεκριμένη ανατομία των ποδιών τους. Τα παραπάνω χαρακτηριστικά έχουν βοηθήσει στο να χαρακτηριστεί σκύλος διάσωσης για ανθρώπους που κινδυνεύουν από πνιγμό.

Χαρακτήρας

Πρόκειται για γιγαντόσωμη φυλή. Το μέγεθος όμως ξεγελά. Είναι φιλικά, τα πάνε καλά με τα παιδιά και έχουν την ικανότητα να προστατεύουν την οικογένεια, όποτε χρειαστεί, παρά τον ευγενικό χαρακτήρα τους. Εκπαιδεύονται εύκολα.

Καλό είναι να ξέρετε και…

Η μέση διάρκεια ζωής είναι 10 έτη.
Παρουσιάζουν αρκετά προβλήματα υγείας. Όπως όλα τα μεγαλόσωμα ζώα, αντιμετωπίζουν συχνά τη δυσπλασία ισχίων καθώς και καρδιακά προβλήματα.
Οι πιο κοινές αιτίες θανάτου είναι τα καρδιακά προβλήματα.