Ιστορία

Όπως μαρτυρά και το όνομά της η γάτα αυτή προέρχεται από τη Νορβηγία. Πρόκειται για μία παλιά φυλή που εξαφανίστηκε στα μέσα του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου και εμφανίζεται πάλι στη δεκαετία του 1970. Σήμερα η διάδοση είναι αρκετά μεγάλη και εκτός του ότι εκτρέφεται στην βόρεια Ευρώπη, η γάτα αυτή έχει αγαπηθεί και από το κοινό της Αμερικής.

Χαρακτηριστικά

Σωματική διάπλαση: Αρκετά μυώδης, με σώμα μακρύ σε μέγεθος, ευρύ θώρακα που παρατηρώντας το από μακριά σου δίνει την αίσθηση ενός ρωμαλέου γάτου. Πόδια μεσαία σε μήκος, γεροδεμένα, με τα πίσω να είναι μεγαλύτερα από τα μπροστά. Οι πατούσες του είναι στρογγυλές και στο ενδιάμεσο του νυχιού έχουν χνούδι.
Τρίχωμα: Έχει την ιδιομορφία του διπλού τριχώματος. Το εξωτερικό  αφράτο τρίχωμα καλύπτει το σώμα της γάτας κάνοντας το λείο και αδιάβροχο δίνοντας απαλή αίσθηση. Η χαίτη που σχηματίζει ανάμεσα στο στέρνο και φτάνει έως τον τράχηλο πίσω από το κεφάλι είναι ένα από τα ευδιάκριτα χαρακτηριστικά της φυλής. Αποδεκτά είναι όλα τα χρώματα εκτός από το λιλά, φαιοκίτρινο και σοκολατί.
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: Το κεφάλι είναι σχετικά μεγάλο με, μακρύ επιρρίνιο και όχι καλά αναπτυγμένα ζυγωματικά, με αποτέλεσμα ένα τριγωνικό σχήμα. Η μύτη είναι μεσαίου μεγέθους. Έχει ελαφρώς αμυγδαλωτά μάτια μεγάλα σε μέγεθος και λαμπερά σε χρώμα. Τα αυτιά είναι κοντά και πλατιά στη βάς, εκφύονται σε απόσταση μεταξύ τους, στην κορυφή είναι στρογγυλά και ελαφρώς κυρτά, στις άκρες τους διακρίνονται τρίχες. Η ουρά είναι μακριά, με πυκνό τρίχωμα, παχιά στην βάση της και στην συνέχεια γίνεται φουντωτή.

Χαρακτήρας

Είναι γάτες που αντέχουν το κρύο. Τους αρέσει να ζουν ημιαδέσποτες, αλλά όταν βρουν την κατάλληλη οικογένεια που θα τους δώσει θαλπωρή τότε εκείνες την απολαμβάνουν. Επίσης τα πάνε καλά και με άλλα ζώα. Εντύπωση κάνει η τάση που έχουν να αναρριχούνται σε ψηλά σημεία, όπως δέντρα, στέγες κ.λ.π. Όταν αυτές βρίσκονται στο σπίτι τότε προσπαθούν να ανέβουν σε διάφορα ράφια τραπέζια, ή άλλα ανισόπεδα σημεία του σπιτιού.

Καλό είναι να ξέρετε και…

Λόγω του πυκνού τριχώματος και της βόρειας καταγωγής της είναι φυλή που αντέχει τα κρύα. Η ανατομική κατασκευή της πατούσας και του τριχώματος ανάμεσα στο νύχι του πέλματός της δεν της επιτρέπουν καλή πρόσφυση σε χιονισμένο ή παγωμένο έδαφος κάνοντας την να γλιστράει.
Παρά το πλούσιο τρίχωμα η φυλή αυτή δεν απαιτεί ιδιαίτερη περιποίηση, παρά μόνο λίγο βούρτσισμα μία φορά την εβδομάδα.