Ιστορία

Η εμφάνισή του υπολογίζεται στο 1800 και προέρχεται από τη νήσο της Μεγάλης Βρετανίας. Αναφέρεται και ως Bobtail καθώς και ως Αγγλικός ποιμενικός. Το όνομα του μαρτυρά και τη χρήση για την οποία προοριζόταν, δηλαδή αυτή της φύλαξης κοπαδιού προβάτων. Με τα χρόνια όμως η χρήση αυτή έχει περιοριστεί και συναντάται περισσότερο ως κατοικίδιο.

Χαρακτηριστικά

Ύψος: 56-61 εκ.
Βάρος: 30-35 κ.
Χρώμα τριχώματος: Το τρίχωμα του είναι σχεδόν χαρακτηριστικό. Έχει χρωματισμό γκρι και λευκό, ενώ τα κουτάβια γεννιούνται μαύρα και λευκά και με την πάροδο του χρόνου το μαύρο γίνεται γκρι. Είναι μακρύ, ελαφρά κυματιστό και μέτρια σκληρό. Απαιτεί συχνή περιποίηση.
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: Το επιρρίνιο είναι φαρδύ. Το μακρύ μαλλί υπάρχει και στο φαρδύ κεφάλι με αποτέλεσμα να δυσκολεύει την όραση. Τα μάτια έχουν κάτι χαρακτηριστικό. Υπάρχει ένας γαλάζιος δακτύλιος γύρω από την ίριδα. Τα αυτιά του είναι μικρά. Η ουρά στις περισσότερες περιπτώσεις κόβεται.

Χαρακτήρας

Είναι έξυπνα, φιλικά και παιχνιδιάρικα. Χρειάζονται αρκετή άσκηση ή παιχνίδι που τους ταιριάζει καλύτερα. Τα πάνε καλά με τα παιδιά, με άλλα ζώα αλλά και με τους ξένους. Δεν αποτελούν καλούς φύλακες αλλά το ένστικτο της προστασίας του κοπαδιού, τα κάνει να προστατεύουν τα μέλη της οικογένειας.

Καλό είναι να ξέρετε και…

Η μέση διάρκεια ζωής είναι 11 έτη.
Συχνά προβλήματα υγείας είναι οι ωτίτιδες λόγω του πλούσιου τριχώματος στα αυτιά και η δυσπλασία των ισχίων. Πρόκειται γενικά για μια ανθεκτική φυλή.