Ιστορία

Η εμφάνισή  του υπολογίζεται στο  1600 και πρόκειται για μια Γαλλική φυλή toy. Υπάρχουν όμως στοιχεία που υποδηλώνουν μια ισπανική καταγωγή. Το όνομα σημαίνει πεταλούδα και έχει ονομαστεί έτσι λόγω του ιδιαίτερου σχήματος των αυτιών.

Χαρακτηριστικά

Ύψος: 20-28 εκ.
Βάρος: 4-5 κ.
Χρώμα τριχώματος: Το τρίχωμα είναι μακρύ, ίσιο, πυκνό με απαλή υφή. Ο χρωματισμός είναι λευκός με περιοχές διάφορων χρωμάτων. Τα επικρατέστερα είναι το καφέ και το μαύρο. Τα ολόμαυρα ζώα δεν θεωρούνται καθαρόαιμα.
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: Πρόκειται για μια πολύ μικρόσωμη φυλή, κατηγορίας toy. Το επιρρίνιο είναι οξύληκτο και πολλές φορές έχει λευκό χρώμα. Το κεφάλι, αναλογικά για το μέγεθος του σώματος, είναι μικρό. Το χαρακτηριστικότερο γνώρισμα είναι τα αυτιά. Τα αυτιά είναι μεγάλα σε μέγεθος, έχουν πάντοτε χρώμα και δεν είναι ποτέ λευκά, και έχουν αρκετό τρίχωμα. Απαντώνται δύο τύποι. Τα αυτιά που είναι όρθια και τα αυτιά που πέφτουν. Σε κάποιες χώρες, οι δύο αυτές υποκατηγορίες θεωρούνται ξεχωριστές φυλές.  Η ουρά είναι μακριά και γυρνά πάνω στη ράχη.

Χαρακτήρας

Είναι έξυπνα ζώα με μεγάλα αποθέματα ενέργειας. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια για να τα κάνετε να τρέξουν. Μαθαίνουν πολύ εύκολα και γι’ αυτό το λόγο η εκπαίδευση τους δεν απαιτεί μεγάλη προσπάθεια. Το τρίχωμα τους θέλει λίγη περιποίηση. Θεωρούνται καλή επιλογή ως ζώα συντροφιάς. Είναι πάντα σε εγρήγορση και ειδοποιούν όταν κάποιος άγνωστος πλησιάζει.

Καλό είναι να ξέρετε και…

Η μέση διάρκεια ζωής είναι 12 έτη.
Συχνά προβλήματα υγείας είναι τα καρδιακά προβλήματα (ανεπάρκεια μιτροειδούς βαλβίδας), οφθαλμολογικά προβλήματα (ατροφία κερατοειδούς), διαταραχή στην πήξη του αίματος.