Ιστορία

Η εμφάνισή  του υπολογίζεται γύρω στο 100 και πρόκειται για μια αρχαία κινέζικη φυλή toy. Εθεωρείτο ιερός σκύλος και τον χρησιμοποιούσαν  για να διώχνει τα κακά πνεύματα. Η γαλλική σχολή τον ονομάζει Pekinois, όνομα που είναι πιο διαδεδομένο στην Ελλάδα (πεκινουά). Παρατσούκλι του είναι το σκυλί λιοντάρι λόγω του προσώπου και του τριχώματος του.

Χαρακτηριστικά

Ύψος: 15-23 εκ.
Βάρος: 3-6 κ.
Χρώμα τριχώματος: όλα τα χρώματα είναι επιτρεπτά, εκτός από το εντελώς λευκό (εννοείται η έλλειψη χρωστικής στο τρίχωμα και όχι ο υπόλευκος κρεμ χρωματισμός). Ο πιο συχνός χρωματισμός είναι ο καφεκίτρινος. Το τρίχωμα είναι μακρύ, πυκνό και ίσιο. Το τρίχωμα στην περιοχή του λαιμού είναι μακρύτερο από αυτό του υπόλοιπου σώματος.
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: Το κεφάλι είναι μεγάλο για το μέγεθος του ζώου και πεπλατυσμένο. Το επιρρίνιο είναι κοντό και η μύτη ανασηκώνεται προς τα πάνω. Τα μάτια είναι μεγάλα, στρογγυλά και σκουρόχρωμα. Βρίσκονται σε απόσταση μεταξύ τους και φαίνεται να έχουν ανάμεσα τους την ανασηκωμένη μύτη. Τα αυτιά είναι μεγάλα, έχουν πλούσιο τρίχωμα  και πέφτουν στο πλάι της κεφαλής. Ο λαιμός είναι παχύς και κοντός. Τα πόδια είναι κοντά και έχουν ελαφρά τοξοειδές σχήμα που  δίνουν στο ζώο  ένα ιδιαίτερο περπάτημα. Η ουρά είναι μακριά και στριφογυριστή.

Χαρακτήρας

Τα ζώα αυτά έχουν μια ανεξάρτητη και ιδιαίτερη προσωπικότητα. Είναι πεισματάρικα, δεν υπακούουν πρόθυμα στις εντολές του ιδιοκτήτη, δεν τα πάνε καλά με άλλα ζώα, και απαιτούν προσοχή και σεβασμό. Χρειάζονται εκπαίδευση, χωρίς αυτό να είναι κάτι  εύκολο. Μερικές φορές μπορεί να δείξουν επιθετικότητα και γαβγίζουν αρκετά.

Καλό είναι να ξέρετε και…

Η μέση διάρκεια ζωής είναι 13 έτη.
Συχνά προβλήματα υγείας είναι τα καρδιακά προβλήματα, οι αλλεργίες του δέρματος, τα αναπνευστικά προβλήματα καθώς και τα οφθαλμολογικά. Το κοντό επιρρίνιο και η συνολική ανατομία του αναπνευστικού τα κάνει ευπαθή σε ακραίες θερμοκρασίες, είτε ζέστης είτε κρύου. Στα μάτια αναπτύσσονται έλκη.  Επίσης, λόγω του μεγάλου μήκους, ευάλωτη σε τραυματισμούς είναι η σπονδυλική στήλη.
Οι πιο κοινές αιτίες θανάτου είναι τα καρδιακά προβλήματα. Μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης έχει η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, πρόβλημα που εμφανίζεται μετά τα 6 χρόνια της ζωής. Θα πρέπει να γίνεται τακτικός έλεγχος, ώστε να εντοπιστεί εγκαίρως και να δοθεί η κατάλληλη θεραπεία.