Ιστορία

Από τις πιο παλιές ράτσες που υπάρχουν. Χρονολογείται γύρω στο 1900 μ.Χ.  Η γάτα αυτή δεν έχει ξεκαθαρίσει τις ρίζες της. Ενώ όπως μαρτυρά το όνομά της, η καταγωγή της είναι από την Περσία, πηγές αναφέρουν πως για τη δημιουργία της φυλής αυτής είχαν γίνει διασταυρώσεις της Angora με Βρετανική μακρύτριχη φυλή.

Χαρακτηριστικά

Σωματική διάπλαση: Μέτριου μεγέθους, εύρωστη και σχετικά μεγάλου μήκους. Πόδια κοντά σε μήκος και γεροδεμένα.
Τρίχωμα: κατατάσσεται στις μακρύτριχες φυλές, με πυκνό και αφράτο τρίχωμα το οποίο περιβάλει όλο το σώμα. Όλα τα χρώματα είναι αποδεκτά.
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: το κεφάλι είναι στρογγυλό, με τον κορμό του τραχήλου μικρό. Το επιρρίνιο είναι μικρό σε μέγεθος, και τα ζυγωματικά αναπτυγμένα.  Τα αυτιά είναι μικρά, κυρτά στις άκρες, κάνουν μία ελαφριά κλίση προς τα εμπρός και εκφύονται στην άκρη του κεφαλιού και σε απόσταση μεταξύ τους. Αποδεκτά είναι όλα τα χρώματα των ματιών εκτός από το μπλε. Το σχήμα τους στρογγυλό και βρίσκονται σε απόσταση μεταξύ τους. Ανάμεσα σε αυτά πρέπει να βρίσκεται η μύτη η οποία θα πρέπει να έχει στρογγυλό σχήμα, μεγάλο μέγεθος και ροζ χρώμα. Η ουρά είναι μεσαίου μεγέθους με πυκνό και απαλό τρίχωμα και στρογγυλή στην άκρη.

Χαρακτήρας

Πρόκειται για μια ήρεμη γάτα. Νωχελική, με μυστηριώδη παρουσία, που της αρέσει να εξερευνά. Απολαμβάνει την αγκαλιά και τα χάδια. Απολαμβάνει την οικογενειακή θαλπωρή και τα πάει καλά με τα μέλη τής. Έχει κληρονομήσει γονίδια από τους προγονούς της που την κάνουν έξυπνη, κοινωνική και δραστήρια.

Καλό είναι να ξέρετε και…

Απαιτεί αρκετό χρόνο όσον αφορά στην περιποίηση της. Το βούρτσισμα θα πρέπει να είναι καθημερινό για να έχει ένα ωραίο και απαλό τρίχωμα χωρίς κόμπους. Γενικά είναι φυλή που δεν έχει πολλά προβλήματα υγείας.

https://youtu.be/eWTGNRk9Xm4