Ιστορία

Η εμφάνισή του υπολογίζεται στο 1600 και προέρχεται από την Αγγλία, όπως μαρτυρά και το πλήρες όνομα (English pointer). Υπάρχουν όμως αρκετοί υποστηρικτές της άποψης ότι η καταγωγή είναι ισπανική. Σε κάθε περίπτωση όμως, το όνομα Pointer σημαίνει δείκτης και οφείλεται στο ότι το ζώο έχει την τάση να δείχνει (παίρνει μια ιδιαίτερη στάση) στον κυνηγό που βρίσκεται το θήραμα.

Χαρακτηριστικά

Ύψος: 61-69 εκ.
Βάρος: 20-30 κ.
Χρώμα τριχώματος: Το τρίχωμα είναι ίσιο, κοντό και σκληρό. Ο χρωματισμός ποικίλλει. Συνήθως είναι λευκός με διαφόρων χρωματισμών (μαύρες, καφέ, καστανές) κηλίδες. Οι κηλίδες μπορεί να είναι μικρές και στρογγυλές έως μεγάλες περιοχές. Επίσης μπορεί ο χρωματισμός να είναι μαύρος, κίτρινος ή καστανοκόκκινος πάντοτε με κηλίδες.
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: Είναι μεγαλόσωμο ζώο με μυώδη και αθλητική εμφάνιση. Το επιρρίνιο είναι μεσαίου μεγέθους και από το πλάι φαίνεται αρκετά φαρδύ. Τα αυτιά εκφύονται ψηλά είναι μεσαίου μήκους και πέφτουν στο πλάι της κεφαλής. Η ουρά είναι μακριά, χοντρή και λεπταίνει στο τέλος. Βρίσκεται σε ευθεία γραμμή με τη σπονδυλική στήλη, όταν το ζώο «φερμάρει».

Χαρακτήρας

Είναι δραστήρια, αθλητικά, γεμάτα ενέργεια, και αναπτύσσουν ένστικτο κυνηγιού από πολύ νωρίς. Είναι αρκετά έξυπνα, εκπαιδεύονται εύκολα, αλλά είναι και αρκετά ανεξάρτητα. Η αντίφαση αυτή προέρχεται από το ότι το φυσικό τους περιβάλλον είναι το δάσος και γι’ αυτό έχουν αναπτύξει μια ανεξαρτησία. Εκτός όμως από κυνηγόσκυλα, αποτελούν και καλά ζώα συντροφιάς. Είναι παιχνιδιάρικα με άλλα ζώα και απολαμβάνουν την ανθρώπινη παρέα.

Καλό είναι να ξέρετε και…

Η μέση διάρκεια ζωής είναι 10 έτη.
Συχνά προβλήματα υγείας δεν παρουσιάζουν. Θεωρείται ανθεκτική φυλή. Μπορεί να εμφανίσουν κάποια προβλήματα δυσπλασίας ισχίων, υποθυρεοειδισμό και αλλεργίες.