Ιστορία

Η εμφάνισή  του υπολογίζεται στο  1800 και προέρχεται από τη Γερμανία. Ονομάστηκε έτσι από την περιοχή Pomerania της  Ανατολικής Γερμανίας. Ανήκει στα spitz και σε άλλες χώρες ονομάζεται Toy german spitz, ενώ στην Ελλάδα λέγεται και Λουλού.

Χαρακτηριστικά

Ύψος: 28 εκ.
Βάρος: 1-3 κ.
Χρώμα τριχώματος: Υπάρχουν αρκετοί χρωματισμοί. Χρώματα που απαντώνται είναι το μαύρο, σκούρο καφέ, μπλε, κοκκινωπό, μόνα τους ή σε συνδυασμό με καφέ. Επίσης αποδεκτό σύμφωνα με κάποιους οργανισμούς είναι και το λευκό. Το τρίχωμα είναι μακρύ και πυκνό στο σώμα,  το κεφάλι και τα άκρα όμως δεν έχουν τρίχωμα.
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: Πρόκειται για μια μικρόσωμη φυλή. Το κεφάλι είναι μικρό και μοιάζει με αυτό της αλεπούς. Τα μάτια είναι σκουρόχρωμα, αμυγδαλωτά. Τα αυτιά είναι μικρά, εκφύονται ψηλά και στέκονται όρθια. Το επιρρίνιο είναι κοντό και οξύληκτο. Η ουρά εκφύεται ψηλά, έχει πλούσιο τρίχωμα και είναι στριφογυριστή προς τα πάνω.

Χαρακτήρας

Του αρέσει να είναι το επίκεντρο της προσοχής και δυσανασχετεί όταν άλλα ζώα κλέβουν μέρος της προσοχής σας. Έχει ένστικτο φύλακα που έχει κληρονομήσει από τους μεγαλύτερου μεγέθους προγόνους του. Δεν απαιτεί σωματική άσκηση και ικανοποιείται και με ένα πολύ μικρό περίπατο. Αν κοινωνικοποιηθεί νωρίς, δε δημιουργεί προβλήματα με τον υπόλοιπο κόσμο, ούτε καν σε ταξίδια. Οι ανάγκες του είναι ελάχιστες και ικανοποιούνται εύκολα. Το τρίχωμα του απαιτεί συχνή περιποίηση, χωρίς πολύ συχνά μπάνια όμως, που καταστρέφουν τα απαραίτητα έλαια του δέρματος του.

Καλό είναι να ξέρετε και…

Η μέση διάρκεια ζωής είναι 15 έτη.
Παρουσιάζει με συχνότητα κάποια προβλήματα υγείας αλλά όχι σημαντικά. Συχνή είναι η ρήξη επιγονατίδας και προβλήματα στους οφθαλμούς (ξηροφθαλμία, καταρράκτης, διαταραχές στον αγωγό δακρύων). Άλλα προβλήματα είναι οι αλλεργίες με δερματικά συμπτώματα, τα οδοντικά προβλήματα, ο υποθυρεοειδισμός και η υπογλυκαιμία.