Ιστορία

Η εμφάνισή του υπολογίζεται στο 1400 ενώ δύο χώρες διεκδικούν την καταγωγή του. Η πρώτη είναι η Γερμανία (από τα γερμανικά έρχεται και το όνομα Poodle), ενώ εμείς έχουμε υιοθετήσει το όνομα της δεύτερης χώρας της Γαλλίας, που είναι το Caniche.

Χαρακτηριστικά

Ύψος: 25 εκ.
Βάρος: 7-32 κ.
Χρώμα τριχώματος: Το τρίχωμα ποικίλλει από άγριο και κατσαρό μέχρι μαλακό και κυματιστό. Το χρώμα επίσης ποικίλλει μεταξύ των χρωμάτων μαύρου, λευκού, γκρι, καστανού και πορτοκαλί. Είναι όμως χαρακτηριστικό ότι πρόκειται για ζώα μονόχρωμα, χωρίς να συνδυάζονται τα παραπάνω χρώματα. Το τρίχωμα τους δεν αλλάζει καθόλου, γι’ αυτό μεγαλώνει συνέχεια και χρειάζεται κούρεμα. Αυτός είναι και ο λόγος που θεωρούνται υποαλλεργικά σκυλιά, με την έννοια του ότι δεν επιβαρύνουν με τρίχα το περιβάλλον που ζει κάποιος άνθρωπος αλλεργικός στην τρίχα των ζώων.
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: Το επιρρίνιο είναι οξύληκτο, τα αυτιά μεγάλα, εκφύονται χαμηλά και πέφτουν στο πλάι του κεφαλιού. Η ουρά κόβεται περίπου στο μέσο του μήκους της, ενώ παλαιότερα κοβόταν πιο κοντή. Η ουρά καλύπτεται από πλούσιο τρίχωμα που συνήθως κουρεύεται. Τα άκρα είναι μακριά και λεπτά. Όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά είναι κοινά σε όλα τα μεγέθη της φυλής αυτής. Το συνηθέστερο μέγεθος είναι η μινιατούρα, όμως υπάρχει το πιο μικρό toy caniche, καθώς και το standard caniche που είναι μεγαλόσωμο.

Χαρακτήρας

Είναι έξυπνα και δραστήρια. Έχουν πολύ αναπτυγμένα ένστικτα φύλακα και ακόμη και τα toy είναι ικανά να δείξουν στον ιδιοκτήτη τους ένα θήραμα. Απολαμβάνουν την ανθρώπινη παρέα. Τα πάνε καλά με τα παιδιά και εκπαιδεύονται εύκολα. Χρειάζονται τουλάχιστον ένα περίπατο ημερησίως.

Καλό είναι να ξέρετε και…

Η μέση διάρκεια ζωής είναι 12 έτη για τα μεγαλόσωμα και 14 έτη για τα μικρόσωμα.
Συχνά προβλήματα υγείας είναι ο υπερφλοιοεπινεφριδισμός, ο υποθυρεοειδισμός, η στροφή στομάχου, οι καρκίνοι, οι ωτίτιδες.
Οι πιο κοινές αιτίες θανάτου είναι τα γηρατειά και η νεφρική ανεπάρκεια.