Ιστορία

Η εμφάνισή του υπολογίζεται στο 1500 και προέρχεται από την Πορτογαλία. Παλιότερα ζούσε στις ακτές της Πορτογαλίας και βοηθούσε τους ψαράδες να μαζέψουν τα δίχτυα ή να μεταφέρουν πράγματα από πλοίο σε πλοίο. Πρόκειται για μια σπάνια ράτσα που ελάχιστα απαντάται σ άλλες χώρες.

Χαρακτηριστικά

Ύψος: 41-56 εκ.
Βάρος: 16-22 κ.
Χρώμα τριχώματος: Το χρώμα είναι μαύρο, καφέ, γκρι ή μαύρο με άσπρο. Συχνές είναι οι άσπρες περιοχές στο στήθος ή στα άκρα σε ζώα με μαύρο ή καφέ τρίχωμα. Το τρίχωμα είναι μακρύ, άγριο και κυματιστό. Επειδή δεν πέφτει, μεγαλώνει συνεχώς και απαιτεί περισσότερη περιποίηση. Αυτός είναι και ο λόγος που θεωρούνται υποαλλεργικά σκυλιά, με την έννοια του ότι δεν επιβαρύνουν με τρίχα το περιβάλλον που ζει κάποιος άνθρωπος αλλεργικός στην τρίχα των ζώων.
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: Μοιάζει πολύ με το συγγενές Caniche. Έχει οξύληκτο επιρίνιο και  μεγάλα αυτιά που πέφτουν στο πλάι της κεφαλής. Η διαφορά με τα caniche είναι ότι η ουρά δεν κόβεται και τα άκρα έχουν μια ιδιαίτερη ανατομική κατασκευή που τα βοηθά να κολυμπούν.

Χαρακτήρας

Είναι έξυπνα και δραστήρια, όπως τα συγγενή Caniche. Απαιτούν καθημερινή άσκηση και απολαμβάνουν την ανθρώπινη παρέα. Εκπαιδεύονται εύκολα και είναι αρκετά φιλικά, γι αυτό δεν αποτελούν καλούς φύλακες. Ως σκύλοι εργασίας, μαθαίνουν και μπορούν να εκτελούν σύνθετες εντολές. Παρά τα παραπάνω χαρακτηριστικά, θεωρούνται δύσκολα σκυλιά και χρειάζονται ιδιοκτήτη έμπειρο στην κατοχή σκύλων.

Καλό είναι να ξέρετε και…

Η μέση διάρκεια ζωής είναι 11 έτη.
Συχνά προβλήματα υγείας δεν είναι πολύ γνωστά, διότι δεν πρόκειται για μια διαδεδομένη φυλή. Έχουν αναφερθεί περιστατικά  μυοκαρδιοπάθειας, δυσπλασίας των ισχίων και καταρράκτη.