Ιστορία

Η εμφάνισή του υπολογίζεται στο 1800 και χωρίς να είναι γνωστή η χώρα προέλευσης, το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για Αφρικανική φυλή. Πιθανολογείται ότι προέρχεται από τη πρώην Ροδεσία, σημερινή Ζιμπάμπουε. Παλιότερα λεγόταν και Αφρικανικό κυνηγόσκυλο λιονταριών.

Χαρακτηριστικά

Ύψος: 61-69 εκ.
Βάρος: 31-39 κ.
Χρώμα τριχώματος: Το τρίχωμα είναι κοντό, πυκνό, λείο και γυαλιστερό. Το χρώμα ποικίλλει από ανοιχτό κίτρινο μέχρι ανοιχτό καφέ. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να υπάρχουν λευκές περιοχές στο στήθος και στα πόδια.
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: Χαρακτηριστικό γνώρισμα της φυλής αυτής είναι το τρίχωμα της ράχης που έχει ανάποδη φορά από το τρίχωμα του υπόλοιπου σώματος. Πρόκειται για μεγαλόσωμα και μυώδη σκυλιά. Το επιρρίνιο είναι μεσαίου μήκους, οξύληκτο. Τα αυτιά είναι μεσαίου μεγέθους, πέφτουν στο πλάι και εμπρός.  Η ουρά έχει μια ελαφρά καμπύλη προς τα πίσω και πέφτει προς τα κάτω.

Χαρακτήρας

Είναι πιστά και έξυπνα. Όμως απαιτούν έμπειρους ιδιοκτήτες. Και αυτό γιατί έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες που πρέπει να ξέρει ο ιδιοκτήτης, όπως ότι μπορεί να είναι επιφυλακτικά με τους ξένους χωρίς αυτό να αποτελεί επιθετικότητα. Δεν ανταποκρίνονται καλά την άγρια εκπαίδευση και την τιμωρία, ενώ αντιδρούν καλά στη θετική εκπαίδευση με επιβράβευση. Έχουν ένστικτο φύλακα και κυνηγού. Λόγω της καταγωγής τους, είναι ανθεκτικά  στις μεγάλες θερμοκρασίες.

Καλό είναι να ξέρετε και…

Η μέση διάρκεια ζωής είναι 10 έτη.
Συχνά προβλήματα υγείας είναι ο καταρράκτης, διαφορές μορφές καρκίνου, η δυσπλασία του ισχίου. Συχνή εμφάνιση φαίνεται να έχει σε αυτή τη φυλή ο υποθυρεοειδισμός.