Ιστορία

Η εμφάνισή του υπολογίζεται στο 1800 και προέρχεται από τη Γερμανία, όπως μαρτυρά το βαρύ γερμανικό όνομα του. Χρησιμοποιήθηκε ως σκύλος εργασίας, ενώ το άγριο παρουσιαστικό του τον μετέτρεψε σε σκύλο φύλακα.

Χαρακτηριστικά

Ύψος: 58-69 εκ.
Βάρος: 41-50 κ.
Χρώμα τριχώματος: Το τρίχωμα του είναι κοντό, σκληρό και παχύ. Ο χρωματισμός είναι μαύρος με καφέ περιοχές στα πόδια και στο πρόσωπο.
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: Είναι μεγαλόσωμη φυλή με δυνατή και μυώδη εμφάνιση. Το κεφάλι είναι μεγάλο και στρογγυλό. Τα αυτιά είναι μεσαίου μεγέθους, τριγωνικά που πέφτουν στο πλάι της κεφαλής και προς τα μπρος. Τα μάτια είναι σκουρόχρωμα ή ανοιχτό καφέ. Η ουρά έχει σχήμα γιαταγάνι, όταν δεν κόβεται, κάτι που συμβαίνει συνήθως.

Χαρακτήρας

Το μαύρο χρώμα, το επιβλητικό παράστημα και η εμφάνιση τους σε ταινίες ως άγρια και επικίνδυνα σκυλιά, έχει δημιουργήσει την εντύπωση ότι πρόκειται για ζώα επικίνδυνα. Η εντύπωση αυτή δεν είναι εντελώς πραγματική, αλλά δεν  απέχει και πολύ από την αλήθεια. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για καλά σκυλιά, που όμως έχουν την τάση να είναι κυρίαρχα, και  καλοί φύλακες. Αν εκπαιδευτούν και κοινωνικοποιηθούν από μικρή ηλικία, τότε χαλιναγωγούνται τα ένστικτα τους και γίνονται καλά ζώα συντροφιάς, μαθαίνουν εύκολα, τα πάνε καλά με τα παιδιά και είναι πρόθυμα να ικανοποιήσουν τον ιδιοκτήτη τους.  Χωρίς εκπαίδευση και  ιδιαίτερα σε περίπτωση κακομεταχείρισης μπορεί να αναπτύξουν μια επιθετική συμπεριφορά.

Καλό είναι να ξέρετε και…

Η μέση διάρκεια ζωής είναι 10 έτη.
Συχνά προβλήματα υγείας δεν παρουσιάζουν πολλά. Πρόκειται για ανθεκτική φυλή, αλλά υπάρχει μια προδιάθεση να αναπτύξουν κάποια νοσήματα, όπως δυσπλασία των ισχίων, υποαορτική στένωση, οστεοσάρκωμα. Άλλα προβλήματα που έχουν αναφερθεί είναι ο υποθυρεοειδισμός, οι αλλεργίες και η στροφή στομάχου.