Ιστορία

Η εμφάνισή του υπολογίζεται στο 6000 π.Χ. πράγμα που σημαίνει ότι πρόκειται πιθανότατα  για την πιο παλιά φυλή. Χώρος που πρωτοεμφανίστηκε, σύμφωνα με διάφορα αρχαία κείμενα είναι, το σημερινό Ιράν. Εντοπίζεται όμως και στη Σαουδική αραβία και χρησιμοποιήθηκε ως κυνηγόσκλυλο, όχι τόσο για την όσφρησή του, αλλά για την ταχύτητα του. Χρησιμοποιήθηκε για το κυνήγι γαζέλας με αποτέλεσμα κάποιοι να το θεωρούν ταχύτερο όλων, πιο γρήγορο ακόμη και από τα greyhound.

Χαρακτηριστικά

Ύψος: 57-61 εκ.
Βάρος: 20-30 κ.
Χρώμα τριχώματος: Το τρίχωμα του μπορεί να έχει αρκετούς χρωματισμούς, διότι πρόκειται για μια αρχαία φυλή που χρησιμοποιούσαν σε μια ευρεία περιοχή ανάμεσα σε δύο ηπείρους, από τη Σαχάρα μέχρι την Κασπία. Είναι λοιπόν λογικό να έχει αρκετές διασταυρώσεις και ο χρωματισμός να ποικίλλει. Το τρίχωμα του μπορεί να είναι κοντό ή μακρύ αλλά πάντοτε απαλό.
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: Πρόκειται για ένα λαγωνικό. Επομένως έχει την κατάλληλη κατασκευή σώματος που προδίδει τις υψηλές ταχύτητες που μπορεί να επιτύχει. Μακρύ και οξύληκτο ρύγχος, στενό κεφάλι, μακριά άκρα, εσοχή στην κοιλιά (κοιλιά λαγωνικού), στενό και βαθύ στέρνο. Η ουρά του είναι μεσαίου μήκους, εκφύεται χαμηλά, καλύπτεται από τρίχωμα και έχει σχήμα τοξοειδές με κλίση προς τα πάνω. Τα αυτιά του είναι μεσαίου μεγέθους και πέφτουν στο πλάι.

Χαρακτήρας

Πρόκειται για έξυπνα σκυλιά που εκπαιδεύονται εύκολα, αλλά είναι ευαίσθητα και απαιτούν μέθοδο εκπαίδευσης με επιβράβευση. Ως αθλητικά σκυλιά, χρειάζονται καθημερινή άσκηση. Είναι ήσυχα, δεν γαβγίζουν αν δεν υπάρχει λόγος και τα πάνε καλά με τα παιδιά. Επειδή είναι αρκετά γρήγορα με ένστικτο κυνηγού, καλό είναι να φοράνε λουρί όταν τα βγάζει ο ιδιοκτήτης βόλτα. Αν δεν είναι εκπαιδευμένα, μπορεί να κυνηγήσουν κάτι  που θα τους τραβήξει την προσοχή.

Καλό είναι να ξέρετε και…

Η μέση διάρκεια ζωής είναι 12 έτη.
Συχνά προβλήματα υγείας δεν τα χαρακτηρίζουν. Είναι μια πολύ υγιής φυλή. Προσοχή χρειάζεται στην εγκυμοσύνη, διότι γεννούν ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό κουταβιών, καθώς και στην αναισθησία λόγω των χαμηλών επιπέδων λίπους στο σώμα τους.