Ιστορία

Η εμφάνισή του υπολογίζεται στο 1500 και είναι μια μικρόσωμη Βελγική φυλή. Η φυλή αυτή δείχνει να έχει χαρακτηριστικά από πολλά είδη, όπως τερριέ, σπιτζ, τσοπανόσκυλα.

Χαρακτηριστικά

Ύψος: 25-33 εκ.
Βάρος: 6-8 κ.
Χρώμα τριχώματος: Το τρίχωμα του είναι αποκλειστικά μαύρο, σύμφωνα με διεθνείς κυνολογικούς οργανισμούς. Σε κάποιες χώρες όμως δέχονται και ανοιχτόχρωμους χρωματισμούς. Έχει μεσαίο μήκος, είναι ίσιο και απαλό.
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: Είναι μια μικρόσωμη φυλή. Έχει οξύληκτο ρύγχος και μεσαίου μεγέθους, τριγωνικά αυτιά  που εκφύονται ψηλά και στέκονται όρθια. Η ουρά συνήθως κόβεται, αλλά αν δεν κοπεί γυρνά πάνω στην πλάτη του ζώου. Γύρω από το λαιμό, το τρίχωμα είναι πιο πλούσιο από το υπόλοιπο σώμα.

Χαρακτήρας

Είναι έξυπνα, μαθαίνουν γρήγορα και εκπαιδεύονται εύκολα. Είναι όμως γεμάτα ενέργεια, ανεξάρτητα και παιχνιδιάρικα, χαρακτηριστικά που μπορεί να ταλαιπωρήσουν στην αρχή τους ιδιοκτήτες τους. Χωρίς να αντιλαμβάνονται το μικρό μέγεθος τους, νομίζουν ότι είναι σκύλοι των 50 κιλών και δύσκολα θα φοβηθούν.

Καλό είναι να ξέρετε και…

Η μέση διάρκεια ζωής είναι 16 έτη.
Δεν παρουσιάζουν συχνά προβλήματα υγείας. Είναι μια υγιής φυλή που έχει όμως απαιτήσεις για να παραμείνει υγιής. Χρειάζεται τακτική άσκηση και σωστή διατροφή (περιορισμένη ποσότητα και καλής ποιότητας τροφή). Υπάρχει ένα γενετικό πρόβλημα που εμφανίζεται περίπου στο 15% των σκύλων της φυλής αυτής.  Αυτό οφείλεται στη γενετική έλλειψη ενός ενζύμου με αποτέλεσμα τη συσσώρευση πολυσακχαριτών σε διάφορους ιστούς. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να είναι η απώλεια ακοής, η καθυστερημένη ανάπτυξη, η μειωμένη αντίληψη κ.α. Πολλοί εκτροφείς προσπαθούν να εξαλείψουν το πρόβλημα, αλλά καλό θα ήταν πριν προμηθευτείτε ένα Schipperke να ζητήσετε από τον κτηνίατρο σας να κάνει ένα τεστ. Είναι σπάνιο φαινόμενο και πολλοί κτηνίατροι δεν το γνωρίζουν. Το συγκεκριμένο τεστ (ειδική εξέταση αίματος) γίνεται στην Αμερική.