Ιστορία

Η εμφάνισή του υπολογίζεται στο 1700 και προέρχεται από την Αγγλία. Ονομάζεται και Sheltie και θυμίζει αρκετά ένα Collie σε μικρογραφία.

Χαρακτηριστικά

Ύψος: 32-40 εκ.
Βάρος: 6-7 κ.
Χρώμα τριχώματος: Το μακρύ ίσιο και πλούσιο τρίχωμα βοηθά το ζώο να είναι ανθεκτικό στο νερό, στο κρύο και στη ζέστη. Ο κύριος χρωματισμός είναι σκουρόχρωμος με κάποιες λευκές και καφέ περιοχές. Σπανιότερα συναντάται και χρωματισμός μαύρος- γκρι με λευκές περιοχές.
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: Τα ζώα της μικρόσωμης αυτής φυλής έχουν μακρύ κεφάλι με μεσαίου μεγέθους και οξύληκτο ρύγχος. Τα αυτιά είναι μικρά τριγωνικά και εκφύονται ψηλά στο κεφάλι. Στέκονται όρθια αλλά η μύτη πέφτει προς τα εμπρός. Τα μάτια είναι σκουρόχρωμα, μικρά και αμυγδαλωτά. Η ουρά έχει μεγάλο μήκος.

Χαρακτήρας

Πρόκειται για εξαιρετικά ζώα συντροφιάς. Έξυπνα, εκπαιδεύονται εύκολα, τους αρέσει να ευχαριστούν τον ιδιοκτήτη τους, εξαιρετικά πιστά. Είναι λίγο επιφυλακτικά με τους ξένους και επειδή γαβγίζουν εύκολα, με λίγη εκπαίδευση, μπορούν να γίνουν εξαίρετοι φύλακες, που θα ειδοποιούν για οτιδήποτε ανεπιθύμητο.

Καλό είναι να ξέρετε και…

Η μέση διάρκεια ζωής είναι 12 έτη.
Συχνά προβλήματα υγείας είναι τα οφθαλμικά προβλήματα, γεγονός που απαιτεί εξέταση από ειδικευμένο κτηνίατρο. Επίσης, μπορεί να εκδηλωθούν διάφορα κληρονομίσιμα νοσήματα, όπως η δυσπλασία των ισχίων, η νόσος von Willebrand. Ο υποθυρεοειδισμός είναι επίσης ένα νόσημα που έχει αναφερθεί με μια μικρή συχνότητα σε αυτή τη φυλή. Μία κληρονομική νόσος, που δύσκολα διαγιγνώσκεται, και προσβάλλει τα Shetland sheepdog, είναι η δερματομυοσίτιδα. Εκδηλώνεται με αλωπεκία στο κεφάλι και συχνά συγχέεται με δερματικές παθήσεις, ενώ στην ουσία είναι πολύ σοβαρότερη και μπορεί να είναι και επικίνδυνη για τη ζωή του ζώου.