Ιστορία

Η εμφάνίσή του υπολογίζεται στο 1000 π.Χ. και προέρχεται από την Ιαπωνία. Μαζί με τα Akita και τα Japanese chin αποτελούν τους σκύλους “Samurai”. Το inu στα ιαπωνικά σημαίνει σκύλος, ενώ το shiba σε αρχαία ιαπωνική διάλεκτο σήμαινε μικρός. Όνομα που οριοθετούσε το μέγεθος του.

Χαρακτηριστικά

Ύψος: 36-40 εκ.
Βάρος: 9-14 κ.
Χρώμα τριχώματος: Το τρίχωμα του είναι πυκνό, ίσιο και μαλακό. Χωρίς να είναι ιδιαίτερα μακρύ, αλλάζει συχνά και θεωρείται από τις φυλές που «αφήνουν» τρίχα. Το χρώμα του μπορεί να είναι μαύρο με καφέ, κοκκινωπό ή ανοιχτόχρωμο μπεζ. Κάποιες φορές απαντάται και το λευκό.
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: Είναι μικρόσωμο και μοιάζει με σάμογεντ. Το κεφάλι του είναι μικρό με κοντό και οξύληκτο επιρίνιο. Τα αυτιά είναι μικρά, τριγωνικά και στέκονται όρθια. Τα μάτια έχουν αμυγδαλωτό σχήμα και μικρό μέγεθος. Η ουρά είναι στριφογυριστή στην πλάτη του ζώου και έχει φουντωτό τρίχωμα.

Χαρακτήρας

Ανεξάρτητα και πεισματάρικα, απαιτούν υπομονή από τον άνθρωπο που θα προσπαθήσει να τα εκπαιδεύσει. Τις περισσότερες φορές απαιτείται να φορούν λουρί. Έχουν ένστικτο κυνηγού και λόγω της ανεξάρτητης φύσης τους έχουν την τάση να μην υπακούουν στις εντολές του αφεντικού. Ένα χαρακτηριστικό τους έιναι μια συγκεκριμένη υλακή που βγάζουν από υπερβολική χαρά ή εκνευρισμό.

Καλό είναι να ξέρετε και…

Η μέση διάρκεια ζωής είναι 14 έτη.
Συχνά προβλήματα υγείας είναι οι διατροφικές αλλεργίες, η επιληψία, τα οφθαλμολογικά προβλήματα, η δυσπλασία των ισχίων και η ρήξη επιγονατίδας.