Ιστορία

Η εμφάνισή του υπολογίζεται στο 1600 και προέρχεται από το Θιβέτ. Είναι η πιο αρχαία ιερή φυλή των κινέζων. Χρησιμοποιήθηκε για να διώχνει τα πνεύματα από τα σπίτια. Λόγω του σχήματος του πρόσωπου του λέγεται και Χρυσάνθεμο ή λιονταρόσκυλο, παρόλο που το μέγεθος του δε συνηγορεί στον τελευταίο χαρακτηρισμό…

Χαρακτηριστικά

Ύψος: 20-30 εκ.
Βάρος: 5-7 κ.
Χρώμα τριχώματος: Δεν υπάρχει κάποιο χαρακτηριστικό χρώμα. Απαντάται σε πολλούς συνδυασμούς με πιο κοινούς τον λευκό με γκρι και καστανόμαυρο.  Το τρίχωμα είναι μακρύ, ίσιο και πυκνό.
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: έχει στρογγυλό κεφάλι, κοντό επιρρίνιο, μεγάλα αυτιά που πέφτουν στο πλάι, μάτια στρογγυλά και συνήθως σκουρόχρωμα. Τα πόδια του είναι κοντά και το σώμα μακρύ με αποτέλεσμα να  έχει επίμηκες σχήμα. Η ουρά γυρνά πάνω στην πλάτη και καλύπτεται με πλούσιο τρίχωμα.

Κάλο είναι να ξέρετε και…

Η μέση διάρκεια ζωής είναι 15 έτη.
Συχνά προβλήματα υγείας είναι τα αναπνευστικά λόγω της βραχυκεφαλικής ανατομίας, τα οφθαλμικά προβλήματα, η αλλεργία σε κάποιες τροφές καθώς και άλλα ππαθολογικά προβλήματα του ήπατος ή των νεφρών. Ενώ το τρίχωμα τους απαιτεί συχνή περιποίηση, θεωρούνται υποαλλεργικά,  διότι μαδάνε ελάχιστα και δεν επηρεάζουν τους αλλεργικούς στην τρίχα ιδιοκτήτες. Δύο πράγματα που χρειάζονται προσοχή είναι ο συχνός καθαρισμός των ματιών, λόγω της βλέννας που παράγεται, ιδιαίτερα όταν το νερό περιέχει χλώριο, καθώς και όταν πίνουν νερό διότι το κοντό επιρίνιο μπορεί να προκαλέσει είσοδο νερού στους μυκτήρες.