Ιστορία

Οι ρίζες της φυλής αυτής ξεκινούν από την ανατολή. Πιο συγκεκριμένα, οι γάτες αυτές πρωτοεμφανίζονται στο Σιάμ, δηλαδή στη σημερινή Ταϊλάνδη το 1700 μ.Χ.. Λέγεται πως ο ιδιόμορφος χρωματισμός του τριχώματος προέρχεται από μετάλλαξη κάποιων γονιδίων πριν από μισό αιώνα. Οι γάτες αυτές ζούσαν μαζί με βασιλικές οικογένειες ή βρίσκονταν μέσα σε ναούς. Το ταξίδι τους προς τα άλλα μέρη του κόσμου ξεκινάει μετά το 1880 μ.Χ., όταν ο βασιλιάς του Σιάμ προσέφερε ένα ζευγάρι Σιαμέζ γατάκια στο βρετανό πρόξενο της Μπανγκόγκ και έτσι μεταφέρθηκαν στη Βρετανία.

Χαρακτηριστικά

Σωματική διάπλαση: Γάτα αρκετά μυώδης, με σώμα μεσαίο σε μήκος, με ευρύ και μυώδη θώρακα, με εύπλαστους και ευδιάκριτους ώμους και γλουτούς. Πόδια μακριά,  με τα πίσω πιο μεγάλα από τα εμπρός και λεπτά σε μήκος, που καταλήγουν σε μικρές πατούσες με σχήμα οβάλ.
Τρίχωμα: καλύπτεται από ένα λεπτό και κοντό σε μήκος τρίχωμα. Χαρακτηριστική είναι η απουσία δεύτερης στρώσης τριχώματος. Η ιδιομορφία αυτή κάνει το τρίχωμα αραιό μεταξένιο και στιλπνό. Τα αποδεκτά χρώματα της ράτσας αυτής είναι οι  σκούρες αποχρώσεις του καφέ, μπλε, σοκολατί, λιλά, κρεμ, καθώς και ραβδωτοί συνδυασμοί χρωμάτων που τους παρατηρούμε κυρίως στα αυτιά, στη μουσούδα, στις άκρες των ποδιών, στα πέλματα και στην ουρά.
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: Το κεφάλι είναι μέτριο σε μέγεθος, φαρδύ στο άνω μέρος, και δίνει την αίσθηση τριγωνικού σχήματος. Ο σχηματισμός αυτός γίνεται πιο έντονος λόγω του μακριού σε μήκος επιρρινίου, το οποίο από πλατύ που είναι στη βάση του, προοδευτικά γίνεται στενό και καταλήγει χωρίς να κάνει καμία εγκοπή, στην μύτη. Τα αφτιά είναι μακριά και  μεγάλα σε μεγέθος. Εκφύονται στη βάση του κεφαλιού και σε απόσταση μεταξύ τους. Στην κορυφή είναι μυτερά και ευθεία. Τα μάτια  έχουν αμυγδαλωτό σχήμα με ελαφρά κλίση προς τη μύτη. Η ουρά είναι μεγάλη σε μήκος, λεπτή στη βάση, με αρκετές τρίχες και προοδευτικά λεπταίνει ακόμα περισσότερο.

Χαρακτήρας

Είναι μία ράτσα αρκετά ζωηρή, και παιχνιδιάρα. Τα πάει καλά με τα μέλη τις οικογένειας, καθώς και με άλλα ζώα. Έχει αναπτυγμένο το αίσθημα της περιέργειας και γι’ αυτό κάποιοι τη χαρακτηρίζουν με την έκφραση «δεν κάθεται ποτέ στα αυγά της». Ζητά την παρέα και περνάει καλύτερα όταν είναι ζευγάρι με άλλο γατάκι ή όταν υπάρχει κάποιος στο σπίτι. Είναι γάτα με υψηλό δείκτη ευφυίας, με αποτέλεσμα να  μπορεί να μάθει αρκετά ή και να εκπαιδευτεί. Θεωρείται ιδανική ράτσα για ένα διαμέρισμα.  Χαρακτηριστικά είναι τα νιαουρίσματα που κάνει, κάποιοι λένε πως είναι σαν το κλάμα ενός μωρού παιδιού ή και πως θέλει να μιμηθεί το αφεντικό της.

Καλό είναι να ξέρετε και…

Είναι ιδανική φυλή για αρχάριους ιδιοκτήτες. Δεν έχει ιδιαιτέρες απαιτήσεις από το αφεντικό της. Η περιποίηση του τριχώματος είναι σχεδόν μηδαμινή. Πρέπει επίσης να ληφθεί υπ` όψη, πως η γάτα αυτή είναι ευαίσθητη σε περιοχές με χαμηλές θερμοκρασίες λόγω του κοντού σε μήκος τριχώματος καθώς  και της έλλειψης αυτού σε μερικά σημεία. Ο χρόνος διαβίωσης της γάτας αυτής είναι αρκετά μεγάλος και φτάνει έως και δέκα επτά χρόνια. Με το πέρασμα των χρόνων και με τις συνεχείς διασταυρώσεις, αναπτύχτηκαν και άλλες φυλές με τα ίδια χαρακτηριστικά αλλά με διαφορετικά χρώματα. Κάθε σύλλογος έχει καθορίσει τα δικά του στάνταρ για την αναγνώριση της καθαρόαιμης της φυλής, ενώ κάποιοι θεωρούν τις πιο ανοιχτόχρωμες, ως γάτες ανατολής.