Ιστορία

Η φυλή αυτή εμφανίστηκε στον Καναδά και στις Ηνωμένες Πολιτείες στης Αμερικής στα μέσα του 1960. Ήταν γατάκια που προέρχονταν από γέννες που έκαναν οι γάτες τις Αβησσυνίας. Στις γέννες αυτές, παρατηρούνται γατάκια που το τρίχωμα τους ήταν πιο χνουδωτό και με το πέρασμα  του χρόνου αυτό μάκραινε. Παρά τη διαφορά μήκους, το χρώμα του τριχώματος ήταν ακριβώς ίδιο με αυτό της Αβησσυνίας. Αργότερα δόθηκε η εξήγηση. Το μακρύ τρίχωμα οφείλεται σε ένα υποτελές γονίδιο που φέρει η Αβησσυνίας πριν ακόμα αρχίσει τη συστηματική εκτροφή.

Χαρακτηριστικά

Σωματική διάπλαση: Μυώδης, με σώμα μεσαίο σε μήκος, με ευρύ και μυώδη θώρακα, με εύπλαστους και ευδιάκριτους ώμους και γλουτούς, που προσδίδουν μια λυγερή κορμοστασιά. Πόδια μακριά,  λεπτά σε μήκος, που καταλήγουν σε μικρές πατούσες με σχήμα οβάλ, δίνουν την αίσθηση μιας ευκίνητης γάτας.
Τρίχωμα: Κατατάσσεται στις μακρύτριχες  φυλές. Το τρίχωμα είναι αρκετά πυκνό και με  λεπτή τρίχα. Κάτω από το θώρακα και τις μασχάλες το τρίχωμα είναι μακρύτερο σε σχέση με τους ώμους και τα άλλα σημεία του σώματος. Το χρώμα του είναι το κόκκινο ή καστανοκόκκινο, καθώς και το μπλε ή το μπεζ-φαιοκίτρινο.
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: Το κεφάλι είναι μεσαίου μεγέθους, και φέρνει σχήμα σφηνοειδές. Τα αυτιά εκφύονται σε απόσταση μεταξύ τους, είναι πλατιά στη βάση με αρκετές τούφες, μεγάλα σε μέγεθος και ελαφρώς στρογγυλά στην κορυφή. Παρατηρώντας κάποιος από πλάγια θέση, παρατηρεί το μικρό σε μήκος επιρρίνιο και τα φουσκωτά μάγουλα, ενώ με μια πιο προσεκτική μάτια θα δει τη μύτη η οποία είναι μεγάλη, ευθεία, χωρίς σπάσιμο. Τα μάτια είναι μεγάλα, αμυγδαλωτά και βρίσκονται σε απόσταση μεταξύ τους. Το χρώμα των ματιών είναι πράσινο. Η ουρά είναι φουντωτή,  μακριά σε μήκος, χοντρή στην αρχή και προοδευτικά λεπταίνει.

Χαρακτήρας

Είναι γάτες που αντέχουν το κρύο. Τους αρέσει να ζουν ημιαδέσποτες, αλλά όταν βρουν την κατάλληλη οικογένεια που θα τους δώσει θαλπωρή, τότε θα την απολαύσουν. Επίσης τα πάνε καλά και με άλλα ζώα. Εντύπωση κάνει η τάση που έχουν να αναρριχούνται σε ψηλά σημεία, όπως δέντρα, στέγες κ.λ.π. Όταν αυτές βρίσκονται στο σπίτι τότε προσπαθούν να ανέβουν σε διάφορα ράφια τραπέζια, ή άλλα ανισόπεδα σημεία του σπιτιού.

Καλό είναι να ξέρετε και…

Λόγω του πυκνού της τριχώματος και της βόρειας καταγωγής της, είναι φυλή που αντέχει το κρύο. Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι στις γάτες που ζουν σε θερμό κλίμα ή βρίσκονται στην καλοκαιρινή περίοδο, το τρίχωμα τους δεν μακραίνει τόσο όσο τους χειμερινούς μήνες. Η περιποίηση του τριχώματος δεν είναι μπελάς για τον ιδιοκτήτη λόγω της λεπτής και λείας κατασκευής του. Έτσι αυτό ξεμπερδεύεται εύκολα, χωρίς να κάνει κόμπους. Τα μεγάλα στη βάση αυτιά είναι ευάλωτα σε ωτίτιδες που μπορεί να οφείλονται σε μικροβιακούς παράγοντες ή ξένα σώματα. Έτσι καλό θα ήταν να γίνεται  τακτικός καθαρισμός τους με σκευάσματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο, αλλά και η απομάκρυνση των τριχών από το εσωτερικό του αυτιού. Με αυτό τον τρόπο στα αυτιά δεν μένει υγρασία, καθώς επίσης ελαττώνεται και η θερμοκρασία στον ακουστικό πόρο με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ιδανικές συνθήκες για να αναπτυχθούν βακτηριακές λοιμώξεις.