Τα Ωμέγα 6 και Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, που υπάρχουν στο δέρμα, έχουν τρεις βασικές λειτουργίες:

  • δομικό συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών
  • διατήρηση της  υγρασίας  του δέρματος
  • συστατικό ουσιών όπως τα εικοσανοειδή, που έχουν ως ρόλο την αντιμετώπιση φλεγμονών του δέρματος.

Τα Ω6 και Ω3 λιπαρά οξέα αποτελούν δομικά στοιχεία των φωσφολιπιδίων της μεμβράνης των κυττάρων, με αποτέλεσμα τη συνοχή της μεμβράνης και τη  φυσιολογική ρύθμιση της εισόδου και εξόδου διαφόρων στοιχείων στο κύτταρο. Η διαταραχή αυτής της λειτουργίας οδηγεί σε απώλεια ύδατος και θρεπτικών ουσιών.

Αυτό που παρατηρεί κάποιος ιδιοκτήτης μικρού ζώου, όταν το ζώο έχει έλλειψη απαραιτήτων λιπαρών οξέων είναι  η κακή όψη του τριχώματος ή η απώλεια τριχώματος, ο κνησμός και οι δερματικές αλλοιώσεις, η εμφάνιση πιτυρίδας και μερικές φορές η άσχημη μυρωδιά.

Η επίδραση των Ω3 και Ω6 λιπαρών οξέων στη λειτουργία της μεμβράνης των κυττάρων παίζει καθοριστικό ρόλο σε όλα τα κύτταρα του οργανισμού και όχι μόνο στο δέρμα.  Έχει αναφερθεί η ευεργετική τους επίδραση στη λειτουργία της καρδιάς, ιδιαίτερα σε υπερήλικα ζώα. Επίσης, λόγω της αντιφλεγμονώδους δράσης βοηθούν σε καταστάσεις αρθρίτιδας και άλλων φλεγμονών.

Κατ` επέκταση, τα Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα θεωρούνται απαραίτητα για τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού. Μία ισορροπημένη διατροφή καλύπτει σε μεγάλο μέρος τις ανάγκες ενός ζώου. Πλούσιες πηγές τέτοιων οξέων είναι τα ψάρια (κυρίως ο σολωμός) και οι τροφές που περιέχουν ή προέρχονται από ψάρια.

Συνήθως, οι απαιτήσεις της καθημερινότητας δεν μας επιτρέπουν να κατασκευάζουμε σωστής ποιότητας φαγητό  για εμάς τους ίδιους, πόσο μάλλον για τα ζώα μας.

Καταφεύγουμε σε έτοιμες τροφές του εμπορίου, που μπορεί να είναι καλές αλλά μπορεί και όχι. Στο εμπόριο, κυκλοφορούν αρκετά σκευάσματα που περιέχουν Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα.  Ζητήστε τη συμβουλή του κτηνίατρου σας και χορηγήστε τα συμπληρωματικά στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής.