Τα Ωμέγα 6 και Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, που υπάρχουν στο δέρμα, έχουν τρεις βασικές λειτουργίες:

  • δομικό συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών
  • διατήρηση της  υγρασίας  του δέρματος
  • συστατικό ουσιών όπως τα εικοσανοειδή, που έχουν ως ρόλο την αντιμετώπιση φλεγμονών του δέρματος.

Τα Ω6 και Ω3 λιπαρά οξέα δεν παράγονται από τον οργανισμό. Επομένως, πρέπει να περιέχονται στην τροφή. Γι αυτό και ονομάζονται απαραίτητα. Αποτελούν δομικά στοιχεία των φωσφολιπιδίων της μεμβράνης των κυττάρων, με αποτέλεσμα τη συνοχή της μεμβράνης και τη  φυσιολογική ρύθμιση της εισόδου και εξόδου διαφόρων στοιχείων στο κύτταρο. Η διαταραχή αυτής της λειτουργίας οδηγεί σε απώλεια ύδατος και θρεπτικών ουσιών.

Αυτό που παρατηρεί κάποιος ιδιοκτήτης μικρού ζώου, όταν το ζώο έχει έλλειψη απαραιτήτων λιπαρών οξέων είναι  η κακή όψη του τριχώματος ή η απώλεια τριχώματος, ο κνησμός και οι δερματικές αλλοιώσεις, η εμφάνιση πιτυρίδας και μερικές φορές η άσχημη μυρωδιά.

Η επίδραση των Ω3 και Ω6 λιπαρών οξέων στη λειτουργία της μεμβράνης των κυττάρων παίζει καθοριστικό ρόλο σε όλα τα κύτταρα του οργανισμού και όχι μόνο στο δέρμα.  Έχει αναφερθεί η ευεργετική τους επίδραση στη λειτουργία της καρδιάς, ιδιαίτερα σε υπερήλικα ζώα. Επίσης, λόγω της αντιφλεγμονώδους δράσης βοηθούν σε καταστάσεις αρθρίτιδας και άλλων φλεγμονών.

Κατ` επέκταση, τα Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα θεωρούνται απαραίτητα για τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού. Μία ισορροπημένη διατροφή καλύπτει σε μεγάλο μέρος τις ανάγκες ενός ζώου. Πλούσιες πηγές τέτοιων οξέων είναι τα ψάρια (κυρίως ο σολωμός) και οι τροφές που περιέχουν ή προέρχονται από ψάρια.

Συνήθως, οι απαιτήσεις της καθημερινότητας δεν μας επιτρέπουν να κατασκευάζουμε σωστής ποιότητας φαγητό  για εμάς τους ίδιους, πόσο μάλλον για τα ζώα μας.

Καταφεύγουμε σε έτοιμες τροφές του εμπορίου, που μπορεί να είναι καλές αλλά μπορεί και όχι. Στο εμπόριο, κυκλοφορούν αρκετά σκευάσματα που περιέχουν Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα.  Ζητήστε τη συμβουλή του κτηνίατρου σας και χορηγήστε τα συμπληρωματικά στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής.

Μικρά μυστικά για σωστή επιλογή: 

Τα Ω-6 είναι απαραίτητα για το δέρμα, αλλά οι μεγάλες συγκεντρώσεις προκαλούν φλεγμονές. Τα Ω-3 έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και αντισταθμίζουν τις φλεγμονές που μπορεί να προκαλούν τα Ω-6, αλλά αν δοθούν σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγίες λόγω της αντιπηκτικής τους δράσης.

Η  σωστή αναλογία Ω6:Ω3 που χρειάζεται ο οργανισμός είναι από 2:1 έως 6:1. Συγκρατήστε ένα μέσο όρο γύρω στο 4:1.

Αν δίνετε έτοιμη τροφή, κοιτάξτε στα συστατικά και δείτε την αναλογία. Αν είναι μέσα στα παραπάνω πλαίσια και η ποσότητα ικανοποιητική, τότε δε χρειάζεστε κάτι άλλο.

Αν η αναλογία είναι σωστή, αλλά η ποσότητα λίγη, τότε έχετε δύο λύσεις. Είτε χρησιμοποιείτε σκευάσματα που εφαρμόζονται απ`  ευθείας στο δέρμα, είτε δίνετε κάποια διατροφικά συμπληρώματα. Φροντίστε όμως η αναλογία να είναι η ενδεδειγμένη.

Αν το πρόβλημα της τροφής είναι η λανθασμένη αναλογία ή η τροφή σας είναι μαγειρευτή, τότε κατά πολύ μεγάλη πιθανότητα, δίνετε πολλά Ω6.  Θα πρέπει να προσθέσετε στην τροφή σκευάσματα με αναλογία μεγάλη προς τα Ω3. Συνήθως αυτά είναι τα λεγόμενα λάδια σολομού.

Οι επιλογές είναι πολλές. Φροντίστε να διαλέξετε καλή ποιότητα σκευασμάτων. Να έχετε υπ` όψιν τα παρακάτω:

Τα Ω-3 και Ω-6 λιπαρά οξέα είναι λιπαρά. Αυτό σημαίνει ότι οξειδώνονται, οπότε φροντίστε το σκεύασμα να περιέχει και αντιοξειδωτικά όπως οι βιταμίνες C και Ε.

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β βοηθούν στην απορρόφηση των Ω-3 και Ω-6, οπότε αν περιέχονται στο σκεύασμα που επιλέξατε, αυτό είναι ένα σημαντικό συν.

Τα φυτικά έλαια περιέχουν περισσότερα Ω-6, ενώ τα ζωικά έλαια και κυρίως τα ιχθυέλαια περιέχουν αρκετά Ω-3. Τα ιχθυέλαια από ψάρια εκτροφής έχουν μικρότερη περιεκτικότητα, ενώ τα ιχθυέλαια από ψάρια αλιείας έχουν μεγάλη περιεκτικότητα, αλλά μπορεί να περιέχουν βαριά μέταλλα.

Σας  αναφέραμε αρκετά δεδομένα  ώστε να κάνετε καλύτερες επιλογές.