Ιστορία

Η εμφάνισή του υπολογίζεται στο 1000 και προέρχεται από την Ουγγαρία. Πρόκειται για σκύλο με εξαιρετικές κυνηγετικές ικανότητες. Θεωρείται το εθνικό σκυλί της Ουγγαρίας. Στη διαμόρφωση του πιθανότατα έχει συμβάλλει το pointer, και η φυλή αναπτύχθηκε από νομάδες.

Χαρακτηριστικά

Ύψος: 57-64 εκ.
Βάρος: 22-30 κ.
Χρώμα τριχώματος: Το τρίχωμα είναι κοντό και σκληρό. Ο μοναδικός χρωματισμός που υπάρχει είναι αυτός του μπεζ και των ελαφρών παραλλαγών του, δηλαδή από το χρωματισμό της σκούρας άμμου έως της σκουριάς.
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: Είναι μεγαλόσωμος με μάλλον αθλητικό σώμα. Χωρίς περιττό λίπος και με καλή ανάπτυξη των μυικών ομάδων έχει μια αθλητική εμφάνιση. Το επιρρίνιό του είναι μακρύ και φαρδύ κατά την πλαϊνή όψη. Τα αυτιά του είναι μεγάλα και κρέμονται στο πλάι της κεφαλής. Ο κορμός εγγράφεται σε ορθογώνιο κατά την πλαϊνή όψη. Η ουρά συνήθως κόβεται στα δύο τρίτα του μήκους της.

Χαρακτήρας

Είναι σκύλος με ευγενικό χαρακτήρα και εξαιρετικά πιστός. Δένεται εύκολα με τον ιδιοκτήτη και θα αποτελέσει καλή παρέα  για ιδιοκτήτες που απαιτούν ένα αφοσιωμένο φίλο. Είναι φιλικός με τα παιδιά και εκπαιδεύεται εύκολα. Απαιτεί όμως ήπια εκπαίδευση, διότι είναι αρκετά ευαίσθητος σκύλος. Δεν πρέπει να μένει μόνος για μεγάλα διαστήματα, επειδή αναπτύσσει ανεπιθύμητη συμπεριφορά. Είναι εξαιρετικός κολυμβητής και χρειάζεται αρκετή άσκηση καθημερινά. Το λεπτό τρίχωμα και το λίγο σωματικό λίπος του προσφέρει μικρή αντοχή στο κρύο, ενώ αντίθετα αντέχει ικανοποιητικά τη ζέστη.

Καλό είναι να ξέρετε και…

Η μέση διάρκεια ζωής είναι 10 έτη.
Συχνά είναι τα προβλήματα υγείας που παρουσιάζει, λόγω των λίγων φυλών που εμπλέκονται στη διαμόρφωση των Viszla. Έτσι, αντιμετωπίζουν συχνά προβλήματα με κληρονομική προδιάθεση, όπως τη δυσπλασία των ισχίων, τον μεγαοισοφάγο, τον υποθυρεοειδισμό, το εντρόπιο και την ιδιοπαθή επιληψία.