Ιστορία

Η εμφάνισή του υπολογίζεται στο 1800 και δημιουργήθηκε από ευγενείς της Γερμανίας με σκοπό να παραμείνει στους ίδιους , ως ένας σκύλος αριστοκράτης. Με τα χρόνια βγήκε από τα σύνορα της Γερμανίας και τα πράγματα άλλαξαν. Το όνομα προήλθε από την περιοχή Βαϊμάρη, της οποίας ο δούκας λάτρευε το κυνήγι και τον είχε ξεχωρίσει ως σκύλο με εξαιρετικές κυνηγετικές ικανότητες.

Χαρακτηριστικά

Ύψος: 56-69 εκ.
Βάρος: 32-39 κ.
Χρώμα τριχώματος: Το τρίχωμα είναι κοντό, μαλακό και λεπτό. Ο χρωματισμός του ακολουθεί τη γκάμα των αποχρώσεων του γκρι. Μπορεί να είναι από ανοιχτό ασημί γκρι μέχρι πιο σκούρο ποντικί.
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: Το κεφάλι έχει μακρύ επιρρίνιο και φαρδύ κατά την πλαϊνή όψη. Τα μάτια είναι ανοιχτόχρωμα γκρι ή γαλανά ή μερικές φορές σκούρα κίτρινα. Τα αυτιά εκφύονται ψηλά, είναι μεγάλα σε μέγεθος και πέφτουν στο πλάι της κεφαλής. Ο τράχηλος είναι μακρύς και μυώδης. Το σώμα είναι μυώδες, χωρίς πολύ λίπος και εγγράφεται σε ορθογώνιο κατά την πλαϊνή όψη. Η χαρακτηριστική εσοχή στην κοιλιά του δίνει το χαρακτηρισμό λαγωνικού. Η ουρά κόβεται σε πολύ μικρή ηλικία και σε μικρό μήκος.

Χαρακτήρας

Πολύ δραστήριος σκύλος που δεν κουράζεται εύκολα και εκτιμά αρκετά την άσκηση. Πιστός στον ιδιοκτήτη και επιφυλακτικός με τους ξένους, έχει την τάση να προστατεύει την οικογένεια. Χρειάζεται όμως εκπαίδευση, κάτι που απαιτεί υπομονή και επιμονή. Τα κυνηγετικά ένστικτα δε θα επιτρέψουν τη συμβίωση με άλλα μικρά ζώα.

Καλό είναι να ξέρετε και…

Η μέση διάρκεια ζωής είναι 11 έτη.
Εντοπίζονται κάποια συχνά προβλήματα υγείας. Η στροφή στομάχου είναι μια πιθανή κατάσταση σε αυτή τη φυλή, όπως και στις υπόλοιπες φυλές με βαθύ θώρακα. Επίσης προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν είναι ο υποθυρεοειδισμός, η κρυψορχιδία, η δυσπλασία των ισχίων, το εντρόπιο, η προοδευτική ατροφία του κερατοειδούς.