Ιστορία

Η εμφάνισή του υπολογίζεται στο 1800 και κατάγεται από την Ουαλία της Αγγλίας. Αν και στη χώρα μας, δεν είναι ιδιαιτέρως γνωστή φυλή, στην Αγγλία είναι πιο συνηθισμένη από το Airedale terrier και το Fox terrier.

Χαρακτηριστικά

Ύψος: 36-39 εκ.
Βάρος: 9-10 κ.
Χρώμα τριχώματος: Τα welsh terrier γεννιούνται συνήθως μαύρα. Με την πάροδο των ετών, το χρώμα έρχεται στα standard της φυλής, που είναι καφέ στο κεφάλι, στα πόδια και στην κοιλιά, ενώ η ράχη έχει μαύρο ή μαύρο-γκρι χρώμα. Το τρίχωμα είναι μεσαίου μεγέθους και ελαφρώς κυματιστό.
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: Το κεφάλι έχει μακρύ και τετράγωνο επιρρίνιο που καλύπτεται από πλούσιο τρίχωμα. Τα μάτια είναι στρογγυλά και μαύρα. Τα αυτιά είναι τριγωνικά, όρθια και η μύτη τους κλίνει προς τα εμπρός, σχηματίζοντας ένα V. Το σώμα είναι συμπαγές, μυώδες, και όταν κάποιος το παρατηρεί από το πλάι διαπιστώνει έχει ίση αναλογία ύψους-μήκους. Η ουρά είναι μακριά και ίσια αλλά συνήθως κόβεται κατά το ήμισυ ή και περισσότερο.

Χαρακτήρας

Πρόκειται για τυπικά terrier σε ό,τι έχει να κάνει με τη συμπεριφορά τους. Έχουν ένστικτα κυνηγού, με αποτέλεσμα να έχουν την τάση να κυνηγούν ότι κινείται. Είναι γεμάτα ενέργεια και χρειάζονται καθημερινή άσκηση. Αυτό θα ήταν και το ιδανικό, ώστε να είναι πιο ήσυχα μέσα στο σπίτι. Η εκπαίδευση τους απαιτεί υπομονή. Είναι πεισματάρικα και δυσκολεύονται να δεχτούν τον ιδιοκτήτη τους ως αφεντικό. Είναι όμως καλά κατοικίδια και φιλικά με τα παιδιά. Δεν είναι ιδιαιτέρως πρόθυμα να συμβιώσουν με άλλα ζώα, χωρίς όμως να ξεκινούν καβγάδες, αλλά και χωρίς να υποχωρούν σε ένα καβγά.

Καλό είναι να ξέρετε και…

Η μέση διάρκεια ζωής είναι 12 έτη.
Συχνά προβλήματα υγείας δεν παρατηρούνται. Πρόκειται για μια ανθεκτική φυλή που αν γίνονται τακτικές επισκέψεις στον κτηνίατρο και διαγνωστούν έγκαιρα τα όποια προβλήματα υγείας, θα ζήσει αρκετό καιρό. Υπάρχει μια γενετική προδιάθεση για την ανάπτυξη γλαυκώματος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ένα Welsh terrier θα αναπτύξει οπωσδήποτε στη ζωή του γλαύκωμα.