Ιστορία

Η εμφάνισή του υπολογίζεται στο  1800 και προέρχεται από την Αγγλία, όπως δηλώνει και το όνομά του. Όπως επίσης δηλώνει το όνομα του είναι ένα λευκό terrier. Το ουίσκυ Black & White χρησιμοποίησε ένα west highland white terrier ως έμβλημα.

Χαρακτηριστικά

Ύψος: 25-28 εκ.
Βάρος: 7-10 κ.
Χρώμα τριχώματος: Το τρίχωμα είναι λευκό ή υπόλευκο, πυκνό, μεσαίου μεγέθους και ίσιο ή ελαφρά κυματιστό (δίνει την εντύπωση του αχτένιστου).
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: Το μικρόσωμο αυτό terrier έχει μεγάλο  στρογγυλό κεφάλι με μικρά, σκουρόχρωμα, έξυπνα μάτια με διαπεραστικό βλέμμα. Τα αυτιά του είναι μικρά, τριγωνικά και όρθια. Η ουρά είναι γύρω στα 15 εκατοστά, φαρδύτερη στη βάση και λεπτότερη στην άκρη της, ίσια με κατεύθυνση προς τα πάνω και δεν κόβεται. Το σώμα του είναι μυώδες, με ισχυρό σκελετό.

Χαρακτήρας

Τα west highland white terrier είναι αυτόνομα και ανεξάρτητα και χρειάζονται αρκετές ώρες ύπνου. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να μείνουν μόνα τους για μεγάλα διαστήματα χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα. Σε συνδυασμό με το μικρό τους μέγεθος, γίνονται εξαιρετικά κατοικίδια σε ζευγάρια που δουλεύουν τις ίδιες ώρες και θα τα αφήσουν μόνα τους κλεισμένα σε ένα διαμέρισμα. Είναι έξυπνα και προσαρμόζονται γρήγορα στο πρόγραμμα του ιδιοκτήτη τους.

Καλό είναι να ξέρετε και…

Η μέση διάρκεια ζωής είναι 13 έτη.
Συχνά προβλήματα υγείας είναι οι αλλεργίες, οι δερματικές αλλοιώσεις και οι ωτίτιδες. Εδώ υπάρχει μια αντίφαση. Ο σκύλος της φυλής αυτής θέλει καλή περιποίηση του τριχώματος, αλλά το συχνό βούρτσισμα και λούσιμο επιβαρύνει την κατάσταση του δέρματος και μπορεί να αποτελέσει αφορμή για την εκδήλωση δερματικών συμπτωμάτων. Επομένως χρειάζεται προσοχή σε ό,τι έχει να κάνει με την περιποίηση του τριχώματος και είναι απαραίτητη η χρήση των κατάλληλων προϊόντων.
Μια άλλη κληρονομική κατάσταση που εμφανίζεται σε αυτή τη φυλή είναι μια κροταφογναθιαία οστεοπάθεια, επώδυνη για το ζώο. Η κατάσταση αυτή εμφανίζεται περίπου στους 3-6 μήνες και βελτιώνεται σταδιακά μέχρι τους 12 περίπου μήνες. Δυστυχώς, δεν υπάρχει τρόπος να διαγνωστεί έγκαιρα, ούτε να προληφθεί γενετικά, διότι οι γονείς μπορεί να φέρουν το υποτελές γονίδιο χωρίς να έχουν εκδηλώσει οι ίδιοι τη νόσο.
Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι οι σκύλοι της φυλής αυτής απαιτούν αρκετό ύπνο, μερικές φορές και πάνω από 12 ώρες. Πρόκειται για φυσιολογική συμπεριφορά και δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως παθολογικό πρόβλημα.