‘Ολα τα είδη των ζώων έχουν συγκεκριμένες διατροφικές ανάγκες.Το κάθε ζώο στη φύση έχει τη δική του πηγή τροφής. Μπαίνοντας όλο και περισσότερο στη ζωή μας ως κατοικίδια, η νυφίτσα και τα τρωκτικά, πρέπει εμείς να τους διασφαλίσουμε μια ισορροπημένη διατροφή που θα τους προσφέρει μακροζωία και ευζωία.

Οι νυφίτσες ανήκουν στην οικογένεια Musteridae.Η διάρκεια της ζωής τους είναι 8-10 έτη. Το σωματικό βάρος των αρσενικών φτάνει έως 1200 gr ενώ των θηλυκών περίπου τα 600 gr.

H διατροφή της νυφίτσας πρέπει να είναι πλούσια σε ζωικές πρωτεΐνες (30-35%) και σε λιπίδια (18-30%) ενώ οι φυτικές ίνες θα πρέπει να είναι σε πολύ χαμηλή ποσότητα διότι διαφορετικά προκαλούν τροφική πρωτεΐνοπενία. Τα λιπίδια για τα ενήλικα ζώα θα πρέπει να ανέρχονται στο 18-30%, σε αυτά που θηλάζουν και στα νεαρά θηλυκά το ελάχιστο να είναι 25% και στα μη αναπαραγωγικά ενήλικα 18-20%. Στην τροφή μπορεί να προστεθούν λιπίδια σε υγρή μορφή, κρόκος αυγού ή σε μορφή λίπους κρέατος. Ένα από τα σημαντικότερα μειονεκτήματα της δίαιτας πλούσιας σε λίπος είναι το θαμπό και το στεγνό τρίχωμα. Προσθέτοντας τα σωστά επίπεδα λίπους σε μια δίαιτα μπορεί να επιφέρει βελτίωση στο τρίχωμα μέσα σε δύο εβδομάδες.
Οι σύνθετοι υδατάνθρακες (άμυλο και φυτικές ίνες) δεν πέπτονται εύκολα από τη νυφίτσα. Τα συμπληρώματα διατροφής πρέπει να μην ξεπερνούν πάνω από 10% της καθημερινής διατροφής. Τα σκευάσματα που περιέχουν λιπαρά οξέα μπορούν να δωθούν λίγες σταγόνες την ημέρα διότι περιορίζουν την κατανάλωση της ισορροπημένης τροφής. Οι πεπτές πρωτεΐνες ανέρχονται σε ποσοστό 85-90%.
Οι γατοτροφές υψηλής ποιότητας και οι τροφές για νυφίτσες καλύπτουν τις ανάγκες του ζώου για ανάπτυξη. Οι σκυλοτροφές θα πρέπει να αποφεύγονται διότι περιέχουν πολλές φυτικές ίνες, δημητριακά, λιπίδια, πρωτεΐνες και υδατάνθρακες όπου δεν είναι σε καλή αναλογία μεταξύ τους.
Στην Αμερική, οι γνώμες των κτηνίατρων διχάζονται ως προς την παρατεταμένη χρήση των βιομηχανοποιημένων τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες οι οποίοι υποστηρίζουν ότι προδιαθέτουν σε ινσουλίνωμα, εωσινιφιλική γαστρεντερίτιδα, φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και ουρολιθίαση.

Στα τρωκτικά ανήκουν τα hamsters, τα ινδικά χοιρίδια και τα τσιντσιλά.Τα hamsters ανήκουν στην οικογένεια Cricetidae, έχοντας διάρκεια ζωής 1,5-2 έτη και το σωματικό τους βάρος ανέρχεται στα 150gr.

H διατροφή τους πρέπει να περιλαμβάνει ικανοποιητική ποσότητα φυτικών ινών που βοηθούν στη φυσιολογική κινητικότητα του γαστρεντερικού σωλήνα. Το ποσοστό των λιπιδίων θα πρέπει να ανέρχεται στο 4-5%, των πρωτεινών στο 16% ενώ το ασβέστιο να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. Στα ζώα αναπαραγωγής, το ποσοστό των πρωτεΐνών να φτάνει τουλάχιστον το 20% .

 

Τα ινδικά χοιρίδια (Guineapigs) ανήκουν στην οικογένεια Caviidae με διάρκεια ζωής 4-8 έτη και με σωματικό βάρος έως 1200gr. Οι φυτικές ίνες στη διατροφή τους πρεπει να βρίσκονται σε ποσοστό 15-16% ενώ οι πρωτεΐνες και τα λιπίδια να βρίσκονται σε χαμηλά ποσοστά. Είναι απαραίτητο να προστίθεται στη διατροφή τους βιταμίνη C.

Tο τσινστιλά ανήκει στην οικογένεια Chinchillidae, η ζωή τους διαρκεί 15-22 χρόνια και το σωματικό τους βάρος φτάνει εως 1000gr. Η διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει πρωτεΐνες 16-20%, λιπίδια 2-5% και φυτικές ίνες 15-35%. Στα θηλυκά αναπαραγωγής πρέπει να προστίθενται στη διατροφή τους περισσότερες θερμίδες, λιπίδια, πρωτεΐνες και ασβέστιο, ενώ στα μη αναπαραγωγικά ζώα η διατροφή να είναι πλούσια σε σανό μηδικής, φρέσκα λαχανικά και σιτηρά (1-2 κουταλιές της σούπας). Στα ενήλικα ζώα πρέπει να δινεται φρέσκο χόρτο και 1/8 με 1/4 του φλυτζανιού ξηρά τροφή. Η κατά βούληση κατανάλωση τροφής προδιαθέτει σε παχυσαρκία, ενώ οι πρωτεΐνες και το ασβέστιο σε ουρολογικά προβλήματα.
Το νερό να είναι πάντα διαθέσιμο, φρέκο και καθαρό. Στο νερό των ινδικών χοιριδιων να προστίθεται βιταμίνη C σε αποχλωριωμένο νερό, διότι το χλώριο αδρανοποιεί τη βιταμίνη.
Το κλουβί μπορεί να αποτελείται από υλικά όπως είναι το γυαλί, το πλαστικό και το ατσάλι, τα οποία δεν διαβρώνονται από τα κόπρανα, δεν δαγκώνονται, δεν καταστρέφονται εύκολα από τα ζώα και βοηθούν στον εύκολο καθαρισμό τους. Οι ταΐστρες για την τροφή είναι απαραίτητες για να μην αναμιγνύονται τα κόπρανα με αυτή. Στο δάπεδο του κλουβιού ως στρωμνή μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα ροκανίδια χωρίς ρητίνες, έχοντας πάχος 7cm. Είναι απαραίτητο να υπάρχει ένα υπόκρυφο σημείο μέσα στο κλουβί (σωλήνες,τροχοί και άλλα που υπάρχουν στο εμπόριο). Σημαντικό είναι να υπάρχουν αντικείμενα για το τρόχισμα των δοντιών τους που μεγαλώνουν γρήγορα. Η ιδανική θερμοκρασία για τα περισσότερα τρωκτικά είναι 20-25ºC με εξαίρεση τα τσιντσιλά που είναι ευαίσθητα στο θερμό περιβάλλον. Κάθε 15 μέρες, καλό θα ήταν να γίνεται απολύμανση των κλουβιών με διάλυμα χλωρίνης (1/30 με νερό) και να διατηρείται σε επαφή για 15min και ύστερα να ξεπλένεται καλά.
Σύμφωνα με τα παραπάνω καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι τα hamsters, τα ινδικά χοιρίδια και τα τσιντσιλά για να έχουν μια ισορροπημένη διατροφή χρειάζονται πολλές φυτικές ίνες σε αντίθεση με τη νυφίτσα που η διατροφή της πρέπει να περιλαμβάνει υψηλό ποσοστό ζωικών πρωτεινών. Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την τήρηση των κανόνων υγιεινής και στέγασης θα διασφαλίσουν τόσο στο ζώο οσο και στον ιδιοκτήτη του μια ευπρεπή συμβίωση.

Παπανικολάου Αλέξανδρος

Κτηνίατρος Α.Π.Θ.

ΠΗΓΕΣ

http://el.wikipedia.org/wiki/Κουνέλι

http://el.wikipedia.org/wiki/Τρωκτικά

Elizabeth V. Hillyer,DVM,Katherine E. Quesenberry,DVM,Ferrets,Rabbits and Rodents clinical medicine and surgery,1997

Stephen j. Birchard,DVM,MS,Diplomate ACVS, Robert G.Sherding,DVM, Diplomate ACVIM, SAUNDERS ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣΤΩΝΜΙΚΡΩΝΖΩΩΝ,2008

Ιωάννη Βαγιάνου συστηματική κουνελοτροφία-λαγοτροφία