Για την καλύτερη κατανόηση των διατροφικών αναγκών όλων των ζώων, θηλαστικών και μη, οι διάφοροι ειδικοί έχουν καταφύγει σε μία ομαδοποίηση των διαφόρων ειδών τροφίμων των ζώων.
Το διαχωρισμό αυτό ακολούθησε και η βιομηχανία παραγωγής τροφών ψαριών ενυδρείου. Έτσι λοιπόν, παρασκευάστηκαν διάφορα είδη τροφών που ξεχωρίζουν σε ξηρά τροφή, ζωντανή τροφή και τροφή φυτικής προέλευσης.
- Κατά πρώτον, η τεχνολογία της επεξεργασίας των τροφών έχει αναπτυχθεί τόσο πολύ, που εξασφαλίζει στα ψάρια ένα ισορροπημένο γεύμα, δίνοντας τους υγεία, ευεξία και μακροζωία.
- Κατά δεύτερον, ένα πλήρες ποιοτικά ελεγμένο γεύμα μπορεί να αναδείξει τα διάφορα χαρακτηριστικά τους, όπως ο έντονος χρωματισμός.
Ως ξηρά τροφή χαρακτηρίζουμε τα γαριδάκια, τις νιφάδες, τους κόκκους και τα δισκία. Τα παραπάνω, έχοντας υποστεί μια ειδική θερμική επεξεργασία, έχουν κρατήσει αναλλοίωτα τα θρεπτικά συστατικά και έχουν την ικανότητα να μείνουν για πολύ καιρό στο περιβάλλον χωρίς να χαλάσουν. Τα ψάρια δείχνουν μια ιδιαίτερη προτίμηση σε αυτά λόγω της καλής γεύσης που έχουν. Ψάρια του πυθμένα θα πρέπει να ταΐζονται με δισκία, λόγω του ότι τα γαριδάκια και οι νιφάδες δεν έχουν το απαιτούμενο βάρος για να φτάσουν μέχρι το βυθό.
Ως ζωντανή τροφή χαρακτηρίζονται διάφορα είδη κουνουπιών , σκουληκιών καθώς και νύμφες. Αποτελούν μια πλούσια πηγή πρωτεϊνών και ενέργειας για τα ψάρια. Βρίσκονται στο εμπόριο υπό κατεψυγμένη μορφή. Ο χώρος συντήρησης είναι η κατάψυξη και ο χρόνος αλλοίωσης είναι μικρότερος σε σχέση με την ξηρά τροφή. Θα πρέπει να χορηγούνται στα ψάρια του ενυδρείου σε θερμοκρασία νερού και όχι κατεψυγμένα.
Ως τροφή φυτικής προέλευσης χαρακτηρίζονται τα διάφορα φύκια που μπορεί να φυτρώνουν ανάμεσα στα βότσαλα ή στα διάφορα ξύλα που μπορεί να βρίσκονται μέσα στο ενυδρείο. Μπορούμε να βρούμε φυτική τροφή και στο εμπόριο σε αποξηραμένη μορφή. Την προτιμούν κυρίως πολλά γατόψαρα καθώς και κυπρίνοι.
Ένα μεγάλο ερωτηματικό που προκύπτει, ύστερα από την κατανόηση των κατηγοριών των τροφών, είναι η σωστή ποσότητα που θα πρέπει να δώσουμε στα ψαράκια μας. Υπάρχουν περιπτώσεις, κυρίως στους αρχάριους κατόχους ενυδρείων, που δίνουν περισσσότερη τροφή από την απαιτούμενη, λόγω άγχους ή/και άγνοιας. Οι συνέπειες μιας τέτοιας πράξης όμως είναι αρκετά βλαβερές .
Η τροφή, η οποία δεν καταναλώνεται από τα ψάρια, πάει στον πυθμένα και σαπίζει. Από την άλλη, τα ψάρια που τρώνε πολύ, εκτός του ότι γίνονται παχύσαρκα παράγουν και πολλά περιττώματα. Με αυτό τον τρόπο αυξάνεται το μικροβιακό φορτίο του νερού και να αναπτύσσονται τοξίνες σε αυτό, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η υγεία των ψαριών.
Ξέροντας τις διατροφικές συνήθεις των ψαριών που έχουμε στο ενυδρείο αλλά και σε συνδυασμό σωστής ποσότητας και καλής ποιότητας της τροφής, μπορούμε να εξασφαλίσουμε μία καλή υγεία και ευεξία στον πληθυσμό μας. Δυστυχώς, τα είδη των ψαριών είναι τόσα πολλά που είναι αδύνατον, μέσα από αυτό το άρθρο να δώσουμε πληροφορίες για την ποσότητα που πρέπει να τρώει κάθε είδος. Ο καλύτερος σύμβουλος σας είναι τα καταστήματα που αγοράζετε τα ψάρια, που συνήθως έχουν αρκετή εμπειρία. Μπορείτε να ζητήσετε και μία άτυπη επίδειξη, δηλαδή να ταϊσουν τα ψάρια μπροστά σας, ώστε να δείτε την απαιτούμενη ποσότητα τροφής.