Οι βιταμίνες είναι φυσικές ουσίες που είναι απαραίτητες για την ζωή. Συμμετέχουν σε πολλές χημικές εξεργασίες του οργανισμού με σκοπό τη μετατροπή των συστατικών των τροφών (πρωτεΐνες, λίπη, υδατάνθρακες) σε ενέργεια. Ακόμα και μικρή οριακή έλλειψη των βιταμινών έχει επιπτώσεις στον οργανισμό και μπορεί να εκδηλωθεί με συμπτώματα ατονίας, κόπωσης, μειωμένης ενεργητικότητας, τάση για υπνηλία, μειωμένη ανοσία σε λοίμωξης κ.α.
Τα ζώα δεν μπορούν να συνθέσουν την πλειονότητα των βιταμινών, αλλά θα πρέπει να τις προσλάβουν από τις τροφές ή από ισορροπημένα συμπληρώματα διατροφής.
Σε γενικές γραμμές, οι βιταμίνες των τροφών είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες και δυστυχώς καταστρέφονται εύκολα. Μερικοί από τους παράγοντες που τις επηρεάζουν αρνητικά είναι οι συνθήκες περιβάλλοντος, όπως η έκθεση των τροφίμων στο οξυγόνο, στο φώς, στις μεγάλες θερμοκρασίες. Επίσης επηρεάζονται αρκετά από τον τρόπο συντήρησης.
Καθώς η επεξεργασία των τροφίμων κατά την παρασκευή (μαγείρεμα) μπορεί να προκαλέσει μείωση ή καταστροφή των βιταμινών, θεωρείται απαραίτητη η χορήγηση συμπληρωμάτων στην περίπτωση που το ζώο διατρέφεται με παρασκευασμένο στο σπίτι φαγητό. Επίσης, η επεξεργασία των τροφών του εμπορίου (μετατροπή τροφής σε ξηρά ουσία ή κονσερβοποίηση) μετουσιώνει τα θρεπτικά συστατικά της τροφής, γι αυτό καλό θα ήταν να καταφεύγει κάποιος σε τροφές υψηλών προδιαγραφών που έχουν υποστεί ειδική επεξεργασία και έχουν ενισχυθεί με φρέσκα συστατικά
Ο αποκλεισμός ορισμένων τροφών ή η εν γένει διαφοροποίηση του διαιτολογίου του μικρού μας συντρόφου έχει ως αποτέλεσμα τον ανεπαρκή ανεφοδιασμό του οργανισμού με βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Για το λόγο αυτό αρκετοί κτηνίατροι συνιστούν συμπληρώματα διατροφής σχεδόν στο σύνολο των ατόμων που ακολουθούν μία διαιτητική αγωγή.
Μεγάλη μερίδα κόσμου, έχοντας παρεξηγήσει το ρόλο των βιταμινών, θεωρεί πως αυτές παχαίνουν και είναι επιφυλακτικοί στη χρήση τους. Αυτό δεν είναι αληθές, καθώς οι βιταμίνες δεν έχουν καμία θερμιδική αξία και επομένως δεν παχαίνουν.