Είναι παρασίτωση του σκύλου που οφείλεται στην παρουσία του παρασίτου Leishmania infantum. Το συγκεκριμένο παράσιτο μεταδίδεται με τη σκνίπα Phlebotomus, η οποία ενδημεί στη Μεσόγειο. Αυτός είναι ο λόγος που το συγκεκριμένο νόσημα έχει συχνή εμφάνιση στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία.
Για να μολυνθεί ο σκύλος, θα πρέπει να τσιμπηθεί από τη συγκεκριμένη σκνίπα που έχει πάρει το πρωτόζωο από ένα μολυσμένο σκύλο ή ένα σκύλο φορέα. Μέσα στο σκύλο, το παράσιτο εξελίσσεται και μεγαλώνει μέχρι να πάρει την ενήλικη μορφή του. Η διαδικασία αυτή μπορεί να κρατήσει μέχρι και 2 χρόνια. Μετά από αυτό το διάστημα, το ζώο μπορεί να παραμείνει φορέας ή να εκδηλώσει συμπτώματα.
Συχνά συμπτώματα που μπορεί να παρατηρήσει ο ιδιοκτήτης του ζώου είναι το αφύσικο μεγάλωμα των νυχιών, η πιτυρίδα στο δέρμα, και η γενικότερη κατάπτωση του οργανισμού (ανορεξία, κόπωση, απώλεια βάρους κ.α.). Μία επίσκεψη στον κτηνίατρο θα αποκαλύψει και άλλα συμπτώματα, καθώς είναι ικανός να αναγνωρίσει τη νόσο και να την επιβεβαιώσει με κάποιες εξετάσεις. Επειδή, το νόσημα αυτό έχει μεγάλο χρόνο επώασης, θα πρέπει να γίνονται προληπτικές εξετάσεις δύο φορές το χρόνο, με σκοπό να γίνει έγκαιρα η διάγνωση και να είναι αποτελεσματική η αντιμετώπιση.
Η λεϊσμανίωση είναι νόσος που έχει πολλές μορφές (δερματική, σπλαχνική). Θεωρείται επικίνδυνη για τη ζωή του ζώου, καθώς πολύ συχνή είναι η βλάβη στα νεφρά, η οποία σε προχωρημένο στάδιο δεν αποκαθίσταται.
Ζώα που είναι περισσότερο ευάλωτα, είναι αυτά που ζουν σε προάστια πόλεων, ή σε περιοχές με αυξημένη υγρασία, διότι εκεί ζει η σκνίπα που μεταφέρει το παράσιτο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ένα ζώο που ζει στο κέντρο της πόλης είναι απίθανο να μολυνθεί. Έτσι θεωρείται απαραίτητη η πρόληψη από μέρους των ιδιοκτητών με περιλαίμια ή σκευάσματα που έχουν απωθητική δράση στα κουνούπια.
Η συγκεκριμένη νόσος σπανίως μεταδίδεται στον άνθρωπο. Υπάρχουν κάποια ελάχιστα περιστατικά λεϊσμανίωσης στον άνθρωπο, κυρίως σε υπανάπτυκτες χώρες, αλλά αυτά συμβαίνουν κάτω από ορισμένες συνθήκες, όπως ασθενείς με μεγάλη εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος (AIDS).