Η Ελλάδα είναι μια χώρα που οι διακοπές δε σταματούν ποτέ. Σίγουρα, τα πολλά νησιά και η θάλασσα δίνουν στους καλοκαιρινούς μήνες ένα σοβαρό προβάδισμα αλλά και οι χειμερινοί προορισμοί είναι αρκετοί και πανέμορφοι.
Σε κάθε περίπτωση, η απόδραση περιέχει μετακίνηση. Και στη μετακίνηση, θα πρέπει να πάρουμε μαζί και τους μικρούς μας φίλους. Σε αυτό το σημείο απαιτείται προσοχή, διότι όλα τα ζώα είναι ζωντανοί οργανισμοί και αντιλαμβάνονται τις καιρικές συνθήκες όπως και ο άνθρωπος. Επομένως, θα πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα πριν ταξιδέψουμε μαζί με ζώα.
Κατ` αρχήν, επιβάλλεται μία επίσκεψη στον κτηνίατρο ώστε να σιγουρευτείτε για την κατάσταση της υγείας του ζώου σας. Ζητήστε από τον κτηνίατρο, να σας προτείνει κάποια φάρμακα που ενδεχομένως να χρειαστείτε, όπως χάπια για τη ναυτία, ή ακόμα και κάποιες οδηγίες σε περίπτωση που το ζώο φάει κάτι και το πειράξει. Επίσης, βρείτε στις σελίδες μας το τηλέφωνο κάποιου κτηνίατρου της περιοχής που θα επισκεφθείτε, ώστε να το έχετε πρόχειρο σε περίπτωση ανάγκης.
Όταν το ζώο δεν είναι συνηθισμένο στις μετακινήσεις θα πρέπει να μεταφέρεται μέσα σε κλουβί, γιατί μπορεί να στρεσαριστεί και να έχει μία επιθετική συμπεριφορά. Ακόμα, και ζώα που είναι συνηθισμένα σε μετακινήσεις, σε ξαφνικές καταστάσεις όπως ένα δυνατό φρενάρισμα, μπορεί να τρομάξουν και να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή όλων. Η μετακίνηση θα πρέπει να γίνεται μέσα σε κλουβί, κατάλληλο για τις διαστάσεις του συγκεκριμένου ζώου, με επαρκή αερισμό. Αν το ζώο δεν έχει ξαναμπεί σε κλουβί, τοποθετήστε το κλουβί ανοιχτό στο χώρο του ζώου αρκετές μέρες πριν, ώστε να το συνηθίσει και να μπει μέσα και μόνο του. Επίσης, φροντίστε να έχει ουρήσει και αφοδεύσει το ζώο πριν μπει στο κλουβί, καθώς και να μην έχει φάει πολύ.
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ιδιαίτερα σε ζεστές μέρες, φροντίζουμε να κάνουμε κάποιες στάσεις ώστε να δώσουμε νερό στο ζώο. Αποφεύγουμε το φαγητό, γιατί μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα . Όταν σταματάμε και αφήνουμε το ζώο στο αυτοκίνητο, φροντίζουμε να παρκάρουμε σε σκιώδες μέρος και αφήνουμε ελαφρώς ανοιχτά κάποια παράθυρα, ώστε να υπάρχει επαρκής αερισμός.
Αν θέλετε να ταξιδέψετε στο εξωτερικό, λάβετε υπ` όψη ότι το ζώο θα πρέπει να έχει τσιπ ηλεκτρονικής ταυτοποίησης και διαβατήριο.
Το διαβατήριο, σας το προμηθεύει ο κτηνίατρος, αφού εξετάσει το ζώο. Επίσης, το κλουβί μεταφοράς για ταξίδι με αεροπλάνο έχει ειδικές προδιαγραφές.
Για να μην αντιμετωπίσετε πρόβλημα με τις αρχές, ενημερωθείτε σε κάποιο κατάστημα για κλουβιά με προδιαγραφές ΙΑΤΑ (πρέπει να έχουν και πλαϊνά ανοίγματα για καλύτερο αερισμό, να κλείνει με μάνταλο η πόρτα για να μην ανοίξει τυχαία κλπ.).
Τέλος, επειδή τα περισσότερα ζώα έχουν αρκετό τρίχωμα, φροντίστε για την περιποίηση του κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, διότι το ζώο μπορεί εύκολα να πάθει θερμοπληξία. Οι σκύλοι με κοντό τρίχωμα και ιδιαίτερα οι ανοιχτόχρωμοι μπορούν όπως και ο άνθρωπος να πάθουν εγκαύματα από τον ήλιο. Προσοχή λοιπόν, στην έκθεση στον ήλιο.
Ελπίζουμε να βοηθήσαμε αρκετά. Καλό ταξίδι και καλές διακοπές.