Ιστορία

Υπάρχουν δύο θεωρίες για τη συγκεκριμένη φυλή. Η πρώτη υποστηρίζει ότι δημιουργήθηκε από διασταύρωση της Siamese με μία μακρύτριχη φυλή. Η δεύτερη θεωρία λέει πως κατά την αναπαραγωγή της Siamese προέκυπταν  και απόγονοι με μακρύ τρίχωμα. Οι εκτροφείς θεωρούσαν ανεπιθύμητο αυτό το χαρακτηριστικό με αποτέλεσμα να  απομακρύνουν  τις μακρύτριχες από την αναπαραγωγή. Στη δεκαετία του 1940 στις Ηνωμένες πολιτείες της Αμερικής  δύο εκτροφείς Siamese η Marion Dorsey και η Helen Smith έκπληκτες παρατήρησαν το μακρύ τρίχωμα σε μερικά γατάκια το ξεχώρισαν και άρχισαν την εκτροφή τους ως νέα φυλή.

Χαρακτηριστικά

Σωματική διάπλαση: Αρκετά μυώδης, με σώμα μεσαίο σε μήκος, ευρύ και μυώδη θώρακα, με εύπλαστους και ευδιάκριτους ώμους και γλουτούς. Πόδια μακριά και λεπτά σε μήκος, που καταλήγουν σε μικρές πατούσες με σχήμα οβάλ, δίνουν την αίσθηση μιας ευκίνητης γάτας.
Τρίχωμα: καλύπτεται από ένα λεπτό και μακρύ σε μήκος τρίχωμα. Χαρακτηριστική είναι η απουσία δεύτερης στρώσης τριχώματος. Η ιδιομορφία αυτή κάνει το τρίχωμα μεταξένιο και στιλπνό. Τα αποδεκτά χρώματα της ράτσας αυτής διαφέρουν, ενώ στην Αμερική αποδεκτά χρώματα είναι το σκούρο καφέ, το μπλε, λιλά και το σοκολατί, στην Ευρώπη εκτός των παραπάνω αποδέχονται και τα ραβδωτά σχέδια.
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: Το κεφάλι είναι μέτριο σε μέγεθος, φαρδύ στο άνω μέρος και στρογγυλεμένο. Το σχήμα του είναι σφηνοειδές. Ο σχηματισμός αυτός γίνεται πιο έντονος λόγω του μακριού σε μήκος επιρίνιου το οποίο από πλατύ που είναι στην βάση του προοδευτικά γίνεται στενό και καταλήγει χωρίς να κάνει καμία εγκοπή στην μύτη. Τα αφτιά είναι μετρίου μεγέθους. Εκφύονται στη βάση του κεφαλιού και σε απόσταση μεταξύ τους. Στην κορυφή τους είναι μυτερά και ευθεία. Τα μάτια  έχουν αμυγδαλωτό σχήμα με ελαφρά κλίση προς τη μύτη. Η ουρά είναι μεγάλη σε μήκος, λεπτή και με αρκετές τρίχες.

Χαρακτήρας

Είναι μία ράτσα αρκετά ζωηρή, και παιχνιδιάρα. Τα πάει καλά με τα μέλη τις οικογένειας, καθώς και με άλλα ζώα. Έχει αναπτυγμένο το αίσθημα της περιέργειας και γι’ αυτό κάποιοι αναφέρονται  με τη φράση ¨δεν κάθεται ποτέ στα αυγά της¨ Περνάει καλύτερα όταν είναι ζευγάρι με άλλο γατάκι ή όταν υπάρχει κάποιος στο σπίτι που της κάνει παρέα. Είναι γάτα με υψηλό δείκτη IQ και μπορεί να μάθει αρκετά πράγματα ή ακόμη και να εκπαιδευτεί.

Καλό είναι να ξέρετε και…

Ακόμα και σήμερα δεν είναι γνωστό αν το μακρύ τρίχωμα οφείλεται σε μεταλλαγμένο γονίδιο που δημιουργήθηκε κατά τη διασταύρωση των καθαρόαιμων φυλών ή από κάποιο υποτελές γονίδιο που φέραν κάποιοι πρόγονοι και εκδηλωνόταν σε κάποιους τοκετούς. Το όνομα Balinese το έδωσε η Helen Smith λόγω της κομψότητας του της ενέπνεε. Το όνομα αυτό χαρακτηρίζει μία χορεύτρια από το Μπαλί. Η φυλή αναγνωριστικέ το 1970 από την CFA
Οι απαιτήσεις σε καλλωπισμό δεν είναι ιδιαίτερες. Ενώ το βούρτσισμα του τριχώματος θα πρέπει να είναι εβδομαδιαίο αυτό δεν είναι δύσκολο ή χρονοβόρο λόγω του ότι το τρίχωμα είναι λεπτό και μεταξένιο. Λάτρες αυτής της φυλής την έχουν αποκαλέσει ως το ιδανικό κατοικίδιο.