Ιστορία

Η εμφάνισή του υπολογίζεται στο 1800 και θεωρείται Γερμανική φυλή. Το όνομα, σύμφωνα με κάποιες θεωρίες, προέρχεται από τη στάση του σώματος αλλά και τα λευκά “γάντια” στα άκρα.

Χαρακτηριστικά

Ύψος: 53-69 εκ.
Βάρος: 25-32 κ.
Χρώμα τριχώματος: Έχουν κοντό και γυαλιστερό τρίχωμα, ενώ συναντώνται διάφοροι συνδυασμοί καστανοκόκκινου, καφέ-γκρίζου με λευκές περιοχές. Όσα ζώα έχουν λευκές περιοχές μεγαλύτερες από το ένα τρίτο του σώματος θεωρούνται λευκά boxer. Δεν είναι αποδεκτός ο ολόμαυρος χρωματισμός.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: Ο λευκός χρωματισμός συνδυάζεται με κώφωση. Αρκετά από τα λευκά Boxer παρουσιάζουν κώφωση στο ένα αυτί. Γενικά είναι μυώδη σκυλιά, μεγαλόσωμα. Το χαρακτηριστικό κεφάλι έχει ελαφρώς ρυτιδωμένο δέρμα και ενδιάμεσο μήκος επιρρινίου, έτσι ώστε να μη μπορεί να χαρακτηριστεί ούτε βραχυκεφαλική φυλή, ούτε δολιχοκεφαλική. Συνήθως το κεφάλι έχει ελαφρώς πιο σκούρο χρωματισμό από το υπόλοιπο σώμα. Συνηθίζεται ένας ελαφρύς προγναθισμός. Τα αυτιά εκφύονται ψηλά και είναι μεσαίου μεγέθους. Η ουρά είναι χοντρή και μακριά, όταν οι ιδιοκτήτες αποφασίσουν να μην την κόψουν όπως συνηθίζεται.

Χαρακτήρας

Είναι έξυπνα και ήπιου χαρακτήρα, παρά την άγρια εμφάνιση τους. Σπανίως γαβγίζουν και είναι θαρραλέα (έχουν μια ήρεμη δύναμη). Είναι πολύ ενεργητικά και χρειάζονται συχνή άσκηση. Σύμφωνα βέβαια με μια άποψη θεωρούνται  τα πιο ανεπίδεκτα εκπαίδευσης σκυλιά. Γενικά συμβιώνουν καλά με μικρότερου μεγέθους σκυλιά, ενώ με μεγαλόσωμα σκυλιά μπορεί να υπάρξουν κάποια προβλήματα στη συμβίωση.

Καλό είναι να ξέρετε και…

Η μέση διάρκεια ζωής είναι 8 έτη.
Συχνά προβλήματα υγείας είναι καρδιακά προβλήματα, διάφορες μορφές καρκίνου, δυσπλασία ισχίων, στροφή στομάχου, αλλεργίες.