Ιστορία

Η εμφάνισή  του υπολογίζεται στο  1600 και προέρχεται από τη Ρωσία. Τη φυλή αυτή τη δημιούργησαν νομάδες εκτροφείς ταράνδων στη Σιβηρία με κύριο σκοπό την έλξη έλκηθρου.

Χαρακτηριστικά

Ύψος: 46-56 εκ.
Βάρος: 23-30 κ.
Χρώμα τριχώματος: Το χρώμα του είναι πάντοτε λευκό ή υπόλευκο. Είναι μακρύ, πλούσιο και πυκνό. Έτσι το ζώο είναι ζεστό για να μπορεί να ανταπεξέλθει στο δύσκολο χειμώνα της Σιβηρίας. Καθαρίζεται εύκολα και σε γενικές γραμμές απαιτεί λίγη περιποίηση, σχετικά με το μέγεθος του.
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: Είναι μεγαλόσωμος σκύλος με αρκετή δύναμη. Το κεφάλι του είναι μικρό με κοντό και οξύληκτο ρύγχος. Τα αυτιά είναι επίσης μικρά τριγωνικά και στέκονται όρθια. Τα μάτια είναι σκούρα καφέ ή μαύρα, αμυγδαλωτά σε σχήμα και μικρά σε μέγεθος. Η μακριά ουρά καλύπτεται από φουντωτό τρίχωμα και είναι στριφογυριστή στη πλάτη του ζώου.

Χαρακτήρας

Είναι έξυπνα αλλά απρόθυμα να ακολουθήσουν εντολές. Εκπαιδεύονται δύσκολα. Έχουν στα γονίδια τους την πρώτη χρήση τους, γιαυτό δύσκολα περπατάνε δίπλα στον ιδιοκτήτη τους. Αντίθετα, όταν φορούν λουρί, έχουν την τάση να τον τραβάνε.  Είναι παιχνιδιάρικα και τα πάνε καλά με τα παιδιά. Δεν αποτελούν καλούς φύλακες, γιατί είναι φιλικά με τους ξένους παρόλο που γαβγίζουν όταν κάποιος πλησιάζει στην περιοχή τους.

Καλό είναι να ξέρετε και…

Η μέση διάρκεια ζωής είναι 14 έτη.
Συχνά προβλήματα υγείας δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερα. Είναι μια ανθεκτική σε θέματα υγείας φυλή. Μπορεί όμως να εμφανιστούν προβλήματα όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η δυσπλασία των ισχίων, οφθαλμικά προβλήματα καθώς και νεφρικά προβλήματα, όπως η κληρονομική σπειραματοπάθεια, που οδηγεί σε νεφρική ανεπάρκεια.