Ιστορία

Η εμφάνισή του υπολογίζεται στο 1800 και η χώρα που πρωτοεμφανίστηκε είναι η Μεγάλη Βρετανία. Το όνομα προέρχεται από τον ποταμό Aire, κοντά στο Yorkshire. Στην αρχή, η εκτροφή της συγκεκριμένης φυλής είχε σκοπό το κυνήγι των ενυδρίδων, ενός υδρόβιου θηλαστικού που θηρεύεται για τη γούνα του. Γι αυτό ονομάζεται και waterside terrier.

Χαρακτηριστικά

Ύψος: 56-61 εκ.
Βάρος:  23-45 κ. Είναι το μεγαλύτερο από όλα τα terrier.
Τρίχωμα: το τρίχωμα είναι σκληρό, πυκνό, τραχύ και ελαφρώς σγουρό. Το πολύ σγουρό τρίχωμα ή το μαλακό τρίχωμα είναι χαρακτηριστικά που δηλώνουν τη μη καθαρόαιμη καταγωγή. Το χρώμα του τριχώματος είναι συνήθως μαύρο ή σκούρο γκρι στον κορμό και μπεζ-καφέ στα πόδια και στο κεφάλι.
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: Το κεφάλι είναι στενόμακρο και τα αυτιά εκφύονται ψηλά, πέφτουν στο πλάι του κεφαλιού σε σχήμα V. Η ουρά εκφύεται ψηλά και μερικές φορές είναι γυριστή. Στην Αμερική προτιμάται κομμένη, ενώ στην Ευρώπη άρτια.

Χαρακτήρας

Τα Airedale έχουν ισχυρή προσωπικότητα, είναι ευερέθιστα και κατά καιρούς έχουν χρησιμοποιηθεί για διάφορες εργασίες, αν και σήμερα είναι ζώα συντροφιάς. Είναι ζώα έξυπνα, ανεξάρτητα και πεισματάρικα. Εκπαιδεύονται δύσκολα, αλλά μαθαίνουν γρήγορα. Είναι καλοί φύλακες και καλοί κυνηγοί. Επειδή είναι πεισματάρικα ζώα, μπορούν να εμφανίσουν ικανοποιητική αντοχή στον πόνο και κατ` επέκταση να μην κάνουν εμφανές κάποιο πρόβλημα υγείας, μέχρι αυτό να γίνει ανυπόφορο.

Καλό είναι να ξέρετε και…

Η μέση διάρκεια ζωής είναι 12 έτη.
Συχνά προβλήματα υγείας είναι οι δερματίτιδες (με συχνή αιτία τις αλλεργίες, τη διατροφή και τον υποθυρεοειδισμό). Επίσης λόγω του σκληρού τριχώματος, μπορεί να δημιουργηθεί ερεθισμός από το έντονο βούρτσισμα. Άλλα προβλήματα που έχουν αναφερθεί σε αυτή τη φυλή είναι η δυσπλασία του ισχίου και η στροφή στομάχου (καλό είναι να αποφεύγετε την άσκηση μετά τη λήψη γεύματος)
Οι πιο κοινές αιτίες θανάτου όπως έχουν αναφερθεί σε Αμερικανικές έρευνες είναι ο καρκίνος (40%), τα ουρολογικά προβλήματα (19%), τα γηρατειά (12%), τα καρδιακά νοσήματα (6%).