Ιστορία

Η εμφάνισή του υπολογίζεται στο 3000 π.χ. Όπως υποδηλώνει και το όνομα προέρχεται από την Αλάσκα και χρησιμοποιήθηκε για την έλξη ελκήθρων.

Χαρακτηριστικά

Ύψος: 58-71 εκ
Βάρος: 39-57 κ.
Χρώμα τριχώματος: Γκρίζος χρωματισμός με περιοχές μαύρου ή καφέ, που πάντοτε συνοδεύεται από περιοχές λευκού χρωματισμού ή και ολόλευκο. Το τρίχωμα είναι μέτριο σε μήκος, πυκνό και προστατεύει από το κρύο
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: Το σύνηθες βάρος είναι γύρω στα 40 κιλά. Ορισμένοι εκτροφείς εκτρέφουν τα γιγαντιαία Malamute, κάτι που όμως δεν είναι σύμφωνο με τα πρότυπα της φυλής. Τα μάτια πρέπει να είναι σκουρόχρωμα, ενώ τα μπλε μάτια υποδηλώνουν την έλλειψη γενετικής καθαρότητας. Τα αυτιά είναι όρθια, εκφύονται ψηλά και έχουν απόσταση μεταξύ τους. Το ρύγχος είναι μεσαίου μήκους και η ουρά είναι κοχλιωτή πάνω στην ράχη.

Χαρακτήρας

Έχουν εξαιρετική ελκτική δύναμη, γι’ αυτό και χρησιμοποιούνται για την έλξη ελκήθρων. Όμως είναι πολύ φιλικά και χρησιμοποιούνται και ως ζώα συντροφιάς. Αυτό τα κάνει ακατάλληλα για φύλακες. Κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι δεν συμπεριφέρονται καλά σε άλλα μικρά ζώα. Είναι ήσυχα, σπανίως γαυγίζουν και μερικές φορές κάνουν το ουρλιαχτό του λύκου.

Καλό είναι να ξέρετε και…

Η μέση διάρκεια ζωής 9-10 είναι έτη.
Συχνά προβλήματα υγείας είναι τα μυοσκελετικά προβλήματα (δυσπλασία ισχίου), καταρράκτης, ατροφία αμφιβληστροειδούς και πολυνευροπάθεια.
Η πιο κοινή αιτία θανάτου είναι ο καρκίνος(35%).