Ιστορία

Η καταγωγή του υπολογίζεται στο 1600 και προέρχεται από την Ιαπωνία. Αναφέρεται ως Akita Inu, ενώ υπάρχει και το Αμερικανικό Akita, που κάποιοι εκτροφείς θέλουν να το διαφοροποιήσουν ως φυλή.

Χαρακτηριστικά

Ύψος: 60 -71 εκ.
Βάρος: 34-50 κ
Χρώμα τριχώματος: Υπάρχουν αρκετοί επιτρεπτοί χρωματισμοί όπως κόκκινο, πυρόξανθο, ολόλευκο, γκρίζο ή καφέ. Σε όλους τους χρωματισμούς, εκτός από το λευκό, επιβάλλεται να υπάρχει μια υπόλευκη τούφα στα μάγουλα, στο λαιμό, στο στήθος, στο σώμα και στην ουρά. Το τρίχωμα έχει δύο στρώματα, ένα μικρό πυκνό εσωτερικό στρώμα και ένα παχύ εξωτερικό. Με αυτό τον τρόπο, τα σκυλιά προστατεύονται πολύ καλά και από το νερό και από το κρύο. Το τρίχωμα απαιτεί συχνή περιποίηση.

Χαρακτήρας

Τα Akita είναι σκυλιά με ιδιαίτερη προσωπικότητα. Ο ιδιοκτήτης τους θα πρέπει να είναι έμπειρος στη φροντίδα σκύλων και θα πρέπει να τα κοινωνικοποιήσει ώστε να αποφύγει την ανεπιθύμητη επιθετικότητα. Χωρίς προσοχή, αναπτύσσουν προβλήματα συμπεριφοράς, λόγω πλήξης. Εξ αιτίας της  κυρίαρχης συμπεριφοράς, μπορεί να γίνουν επιθετικά προς άλλους σκύλους. Είναι καλοί φύλακες και δεν πειράζουν τα μικρά παιδιά της οικογένειας. Θέλουν όμως προσοχή, όταν πρόκειται για ξένους έστω και αν είναι μικρά παιδιά. Απαιτούν ήπια αλλά συχνή άσκηση. Εκπαιδεύονται λίγο δυσκολότερα από το μέσο όρο, γιατί είναι πεισματάρικα. Είναι έξυπνα και θα επαναλάβουν μια άσκηση, όταν αντιληφθούν ότι έχει νόημα να την επαναλάβουν.

Καλό είναι να ξέρετε και…

Οι πιο κοινές αιτίες θανάτου είναι καρκίνος(25%), μυοσκελετικά προβλήματα(15%), καρδιαγγειακά προβλήματα(15%), αυτοάνοσα νοσήματα(7%).