Ιστορία

Η εμφάνισή του υπολογίζεται στο 1800 και προέρχεται από την Αγγλία. Κύρια χρήση του ήταν το κυνήγι της αλεπούς. Σήμερα όμως, αποτελεί ένα εξαιρετικό κατοικίδιο.

Χαρακτηριστικά

Ύψος: 23-38 εκ.
Βάρος: 5-8 κ.
Χρώμα τριχώματος: Το τρίχωμα είναι κυρίως λευκό με κάποιες περιοχές καφέ ή μαύρου στο κεφάλι ή/και στη βάση της ουράς. Έχει μικρό μήκος και είναι στιλπνό και λείο αν και υπάρχουν και μερικά που έχουν άγριο τρίχωμα.
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: Τα αυτιά του είναι σχήματος V και πέφτουν μπροστά. Χαρακτηριστική είναι η στάση των μπροστινών άκρων. Τα οστά είναι ίσια αλλά η άρθρωση του αγκώνα ελαφρώς προεξέχει. Το επιρρίνιο είναι μεσαίου μήκους και τα δόντια του είναι ισχυρά.

Χαρακτήρας

Είναι αρκετά έξυπνα και ακούραστα. Παρά το μικρό μέγεθος τους είναι άφοβα και αρκετά δραστήρια. Επειδή είναι πολύ ενεργητικά, απαιτείται να εκπαιδευτούν, διαφορετικά αναπτύσσουν άτακτη συμπεριφορά. Αρκετά παιχνιδιάρικα, χρειάζονται άσκηση αλλά και την προσοχή του ιδιοκτήτη. Εκτιμούν τη ζεστή του αγκαλιά. Τα πάνε καλά με τα παιδιά, αλλά είναι πολύ κτητικά και θέλουν να υπερασπίσουν το χώρο τους, έστω και στα παιχνίδια.

Καλό είναι να ξέρετε και…

Η μέση διάρκεια ζωής είναι 15 έτη.
Λίγα είναι τα συχνά προβλήματα υγείας που εμφανίζουν. Ζουν αρκετά και τα περισσότερα δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερα προβλήματα. Έχουν παρατηρηθεί ατοπία, μυασθένεια gravis, εγκεφαλική αταξία, προβλήματα στις αρθρώσεις κ.α.