Ιστορία

Εμφανίστηκε γύρω στο  1800 στην Αγγλία με σκοπό το κυνήγι μικρών τρωκτικών. Θεωρείται από τα πιο μικρά τερριέ.

Χαρακτηριστικά

Ύψος: 25 εκ.
Βάρος: 5 κ.
Χρώμα τριχώματος: Το μεσαίου μήκους τρίχωμα είναι κυματιστό και  μέτρια απαλό. Το χρώμα του μπορεί να είναι μονοχρωμία ή συνδυασμός των χρωμάτων  κόκκινου, καφέ και μαύρου. Απαιτείται αρκετή περιποίηση, γιατί το τρίχωμα έχει την τάση να κομπιάζει.
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: Μικρόσωμο, ανήκει στην κατηγορία toy, έχει μικρά τριγωνικά και όρθια αυτιά. Το επιρρίνιό του είναι μεσαίου μήκους και η ουρά παρότι μικρή σε κάποιες χώρες κόβεται. Στην Ελλάδα η κοπή της ουράς απαγορεύτηκε.

Χαρακτήρας

Είναι σκυλιά πολύ έξυπνα, θαρραλέα παρά το μικρό τους μέγεθος, χωρίς όμως να καταλήγουν σε μεγάλη επιθετικότητα. Δεν γαβγίζουν πολύ, αλλά θα ειδοποιήσουν αν πλησιάσει κάποιος ξένος. Απολαμβάνουν την προσοχή και την παρέα του ιδιοκτήτη τους, τα πηγαίνουν καλά με τα παιδιά και μπορούν να συνυπάρξουν και με άλλα ζώα, αρκεί αυτό να έχει γίνει από πολύ μικρή ηλικία. Επειδή έχουν ένστικτα κυνηγού, έστω και μικρών ζώων λόγω μεγέθους, απαιτείται ένας περίπατος ημερησίως για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες άσκησης.

Καλό είναι να ξέρετε και…

Η μέση διάρκεια ζωής είναι 14 έτη.
Συχνά προβλήματα υγείας δεν παρουσιάζουν. Σε γενικές γραμμές είναι μια υγιής φυλή.  Έχουν παρατηρηθεί σε μεγαλύτερη συχνότητα η στενή τραχεία, οι επιληπτικές κρίσεις, τα στραβά δόντια, προβλήματα μιτροειδούς βαλβίδας.  Το μικρό μέγεθος καθώς και η υφή του τριχώματος αποτελούν πόλο έλξης για τα τσιμπούρια. Είναι απαραίτητο να μην παραμελείται η αντιπαρασιτική πρόληψη.